Αγορές

Επιστροφή στα κέρδη για τις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι αγορές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο οικονομικό φόρουμ του Ντάος.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ πολύ υψηλό χαρακτήρισε τον πληθωρισμό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Νταβός. Η ίδια τόνισε πως η ΕΚΤ θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, με στόχο να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η αγορά εργασίας στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο δυναμική όσο είναι σήμερα. Επίσης, σημείωσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Η δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2022, αλλά θα είναι φέτος «πολύ καλύτερη» απ' ό,τι αναμενόταν, παρά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, είπε η Λαγκαρντ. «Τα νέα έγιναν πολύ πιο θετικά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες» και ως αποτέλεσμα το τρέχον έτος «δεν θα είναι λαμπρό, αλλά πολύ καλύτερο απ' ό,τι φοβόμασταν», σημείωσε.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι λιγότερο άσχημες σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από ένα-δύο μήνες. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε πάνελ της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) ότι αυτό που βελτιώθηκε είναι οι δυνατότητες της Κίνας να ενισχύσει την ανάπτυξη και ότι τώρα το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,4% για την κινεζική οικονομία το 2023. Η ίδια δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει «δραματική βελτίωση» στη τωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό αύξησης 2,7% της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει «τρομερός κίνδυνος» για την εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 21,6% σε ετήσια βάση, μετά το 28,2% του Νοεμβρίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απώλειες 1% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές θεωρούν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Ανησυχία έχει προκληθεί από τον πιθανό αντίκτυπο της εβδομάδας αργιών για το Σεληνιακό Νέο Έτος μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 στην Κίνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 451.81 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.30%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,119.55 μονάδες, με κέρδη 0.62%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,770.4 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.3%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,037.95 μονάδες, με άλμα 0.79%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,995.99 μονάδες, ενισχύθηκε 0.63%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,777 μονάδες, με άνοδο 0.71%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,915.09 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.39%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα