Αγορές

Ανοδικό ριμπάουντ στο ΧΑ - Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές


Μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνεται στις αγορές, που επιστρέφουν σήμερα σε ανοδική τροχιά, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες (FT-100 +1,65%, CAC-40 +1,35%, DAX +1%). Το ΧΑ ακολουθεί με ισχυρή ανοδική αντίδραση, που επαναφέρει τους δείκτες σε περιοχές στηρίξεων, απομακρύνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω καταβύθισης.

 Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος εξαιρετικά χαμηλός (μόλις 6,5 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης). Εμφανής η επιφυλακτικότητα  και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, ενώ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος και τη θετική επίδραση  από τις διεθνείς αγορές, το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ παραμένει υψηλό, καθώς η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει σήμερα πάνω από τις 850 μονάδες, ακυρώνοντας την καθοδική διάσπαση αυτής της περιοχής, που ξαναγίνεται σημείο στήριξης. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής κίνησης, η οποία όμως μπορεί να μην έχει χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος.

 Μετοχές και δείκτες

Αύξηση της μεταβλητότητας αναμένεται τις επόμενες ώρες και μέρες. Προς το παρόν όλοι οι δείκτες κινούνται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 851,5μονάδες με κέρδη 1,50% μονάδες. Ανοδο 1,45% καταγράφει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.037,6 μονάδες. Στο +1,65% ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,70% και όλες οι μετοχές του κλάδου ενισχύονται. Attica Bank +2,2%, Πειραιώς +2%, Εθνική +1,9%, Alpha +1,7%, Eurobank +1,1%, Ελλάδος +0,4%

Με θετικό πρόσημο 20 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Βιοχάλκο και ΕλβαλΧαλκόρ +2,7%, ΕΛΠΕ και Jumbo +2,5%, Motor Oil +2,3%, ΟΠΑΠ +2,1%, Τιτάν και Ελλάκτωρ +1,7%, ΔΕΗ +1,4%. Με απώλειες μόνο ο Σαράντης (-1%).

Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +3,9%,Profile +3,6%,  Cenergy +3,2%, Ικτίνος +2,6% Κρι-Κρι και Autohellas +2,1%.

Διαβάστε επίσης