Αγορές

Χωρίς δυνάμεις και τζίρο το χρηματιστήριο


Νευρικότητα και διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, που αναζητά κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας , μετά τη χθεσινή μεγάλη "βουτιά" η οποία "κόστισε"2,3 δισ.σε κεφαλαιοποίηση και επιδείνωσε το ψυχολογικό κλίμα. Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές, που κινούνται σε τροχιά ανάκαμψης με οδηγό τη Wall Street, όπου εκδηλώνεται ισχυρή ανοδική αντίδραση και ο Dow Jones ενισχύεται κατά 1,35%.

Με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - μόλις 44 εκατ. ευρώ.

 Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης ενισχύει την εντύπωση ότι η αγορά παραμένει χωρίς κατεύθυνση, κινούμενη σε επισφαλές έδαφος, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν και οι αγορές, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις περαιτέρω επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.
 Το αυξανόμενο ρίσκο στα χρηματιστήρια προκαλεί μετακινήσεις κεφαλαίων σε ασφαλέστερα καταφύγια και ρευστοποιήσεις που δημιουργούν δυναμική καθοδικού σπιράλ.

Στην ελληνική αγορά η κεφαλαιοποίηση που εξανεμίσθηκε χθες δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί τις επόμενες μέρες. Αντίθετα μάλιστα, οι απώλειες μπορεί να διευρυνθούν καθώς η πτωτική δυναμική δεν έχει εξαντληθεί.

Το ΧΑ ενσωματώνει τώρα στις αποτιμήσεις τη διάψευση των προοπτικών που είχαν δημιουργηθεί για την πορεία του τουρισμού, βλέποντας να απομακρύνεται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και των προσδοκιών για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι το γεγονός ότι η μεγάλη χθεσινή “βουτιά” πραγματοποιήθηκε με μεγάλο τζίρο (ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς), ενώ  η σημερινή ανάκαμψη έγινε με πολύ μικρότερο.

Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι ο ΓΔ παραμένει για δεύτερη μέρα κάτω από την περιοχή των 850-845 μονάδων, όπου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μιά καθοδική κίνηση χωρίς να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση. Κρίσιμη θα είναι η αυριανή συνεδρίαση.

Μετοχές και δείκτες

Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας υψηλά ημέρας. Στη συνέχεια διολίσθησαν μέχρι τις 13:30, όταν εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,16% στις 842,8 μονάδες και σημείωσε χαμηλό +0,16% στις 834,51. Τερμάτισε στις 838,83 με κέρδη 0,68%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,52% και γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,41%. Τερμάτισε με άνοδο 0,60%.  Με θετικό πρόσημο Εθνική +2,6% και Alpha +0,7%.  Στον αντίποδα Attica Bank -2,8%, Eurobank -0,5%, Ελλάδος -0,4%. Αμετάβλητη η Πειραιώς.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Lamda +3,1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%, Coca-Cola +1,8%, ΟΠΑΠ +1,6%, ΑΔΜΗΕ  και ΟΤΕ +1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,2%. Με απώλειες Jumbo -3%, ΕΛΠΕ -1,6%, ΔΕΗ και Aegean -0,8%.
Στα mid caps ξεχώρισαν Autohellas +3,2%, Profile +2,8%, Πλαστικά Θράκης +2,5%, Ολυμπιακή Τεχνική  +2,1%, ΕΥΑΘ +1,8%. Στο κόκκινο Cenergy -1,9%, ΟΛΘ -0,4%

Διαβάστε επίσης