Αγορές

Ανοδική δυναμική στο ΧΑ, ενώπιον αντιστάσεων οι δείκτες


Το πιο αισιόδοξο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία όλων των βασικών δεικτών, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές,  που δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ. Ανοιχτό  παραμένει πάντως  το ενδεχόμενο πρόσκαιρης διόρθωσης, που θα «αποθερμάνει» και τελικά θα αναζωογονήσει την αγορά.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων – και της σημερινής – ενισχύει την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα πρώτα βήματα ενός νέου ανοδικού κύκλου, που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και ανάλογο εύρος, αποφέροντας υψηλές αποδόσεις σε επενδυτές και traders.

Αυξάνοντας σταδιακά τις τοποθετήσεις τους στο ΧΑ, εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια  συνεχίζουν να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και περαιτέρω βελτίωση επιδόσεων από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης σε σχέση με την προβλεπόμενη κερδοφορία και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.

Τα «καλά νέα» και οι εκλογές

Θετικοί καταλύτες για την αγορά είναι επίσης η αναμενόμενη υλοποίηση των σχεδίων διευθέτησης των κόκκινων δανείων και οι δημοσιονομικές εξελίξεις – που «μεταφράζονται» ήδη σε συνεχή αποκλιμάκωση  αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και συνηγορούν σε νέα επιτυχή έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές, με ομολογιακή έκδοση.

Προσδοκίες δημιουργούν δύο ακόμη αναμενόμενες εξελίξεις, που θα αποτελέσουν ορόσημα για την αγορά:

- Η θεωρούμενη περίπου βέβαιη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor’s, στην έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου .
- Η έγκριση του σχεδίου  δημιουργίας του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Παράμετρος αβεβαιότητας παραμένουν οι εκλογές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε  διεθνείς οίκους και διαχειριστές κεφαλαίων.  Κατά τις εκτιμήσεις τους, είναι περίπου προδιαγεγραμμένη η πορεία της χώρας στο δρόμο της ανάκαμψης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έξοδο από τα μνημόνια. Οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα μικρή επίδραση θα έχει σ’ αυτή τη διαδρομή.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αξιόλογα κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό και τους βασικούς δείκτες να  κινούνται ανοδικά. Σταδιακά τα κέρδη ψαλιδίζονται και οι δείκτες διολισθαίνουν, υπό την πίεση ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 785,31 μονάδες (+0,89%) και τώρα βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας, στις 780,5 με οριακή μεταβολή +0,23%. Μέχρι στιγμής επιβεβιαώνεται η εκτίμηση-πρόβλεψη ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 785 μονάδων, όπου ενδέχεται να ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Την ίδια περίπου ποσοστιαία άνοδο σημειώνει ο FTASE25, στις 2.005,6 μονάδες. "Βαρίδι" η μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί κατά 6%, αντισταθμίζοντας εν μέρει την άνοδο των τραπεζικών και άλλων blue chips.
 Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +2,76% και τώρα έχει χάσει μέρος των κερδών του, διολισθαίνοντας στο +1,65%.  Προηγούνται η Πειραιώς με +5% και η Εθνική με +2,2%. Eurobank +2%,  Alpha και Attica +0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΛΠ +2,2%, Coca-Cola και Grivalia +0,8%,  Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%. Στο κόκκινο ΔΕΗ -6% ( λόγω των μεγαλων ζημιών που ανακοίνωσε για τη χρήση 2018), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,5%, Motor Oil και Φουρλής -2,4%, Σαράντης και Jumbo -1%.

Διαβάστε επίσης