Αγορές

Ανοδικά χωρίς δυναμική το χρηματιστήριο


Συντηρούνται οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, αλλά η συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δεν δικαιολογεί ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Σε περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων συνηγορεί πάντως το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Καταλύτες οι προτάσεις της Κομισιόν για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, το πρόσθετο πακέτο που ετοιμάζει η ΕΚΤ και η σταδιακή επάνοδος της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί – ή  παγώνουν επί του παρόντος – οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που σχετίζονται με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά και καλύπτουν σήμερα το 55% του συνολικού χρηματιστηριακού τζίρου. Η αγορά αποτιμά τώρα τα αποτελέσματα α' τριμήνου των τραπεζών, αναμένοντας  ασφαλέστερες ενδείξεις για την πορεία τους στη διάρκεια της πανδημίας και για τις επιπτώσεις που θα επωμισθούν στη  συνέχεια.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κατέγραψαν υψηλά ημέρας και ο τραπεζικός πήγε +6,14%. Στη συνέχεια  κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης με έντονες διακυμάνσεις. Μία ώρα πριν από τη λήξη των συναλλαγών βρέθηκαν σε χαμηλά ημέρας, έχοντας χάσει σχεδόν όλα τα κέρδη τους. Η εικόνα βελτιώθηκε με ισχυρή ανοδική αντίδραση την τελευταία ώρα.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 661,89 μονάδες (+1,43%) και σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 652,81 (+0,04%). Εκλεισε στις 658,35 με κέρδη 0,88%.

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το ότι παρέμεινε αλώβητη η στήριξη στις 653 μονάδες.

Ανοδο 0,52% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,τερματίζοντας στις 1.579,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +6,14% και λίγο μετά τις 4:00 βρέθηκε στο κόκκινο (-0,23%). Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα έκλεισε με κέρδη 1,31%. Πρώτη η Εθνική με +2,1%.  Ακολούθησαν Πειραιώς +1,8%, Eurobank +1,6%, Τρ. Ελλάδος +1,1%, Alpha +0,2%. Στο κόκκινο η Attica (-3,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +7,6%, ΔΕΗ και Μυτιληναίος + 5,3%, Motor Oil +4,2%. ΑΔΜΗΕ +3,4%, Ελλάκτωρ +3,2%,  ΕΧΑΕ +2,7%, ΕΥΔΑΠ +2,4%. 
Στον αντίποδα Lamda -2,4%, Aegean -2,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,9%, Coca-Cola -1,6%, ΕΛΠΕ και Φουρλής -1,3..

Διαβάστε επίσης