Αγορές

Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, ανοδικά το ΧΑ


Θετικό κλίμα διαμορφώνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ, με καταλύτες τις προτάσεις της Κομισιόν για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, το πρόσθετο πακέτο που ετοιμάζει η ΕΚΤ και τη σταδιακή επάνοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Στο ΧΑ επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι προβλέψεις για ανοδική αντίδραση, μετά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής, κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό (-8%).

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον ΓΔ να σημειώνει υψηλό 1,43% και τον τραπεζικό να πραγματοποιεί άλμα +6,14%, διολισθαίνοντας χαμηλότερα στη συνέχεια.

Κέρδη της τάξεως του 1,5% καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες. Πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα των  δημοσιονομικά ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, ενώ ενισχύονται τα ιταλικά και τα ιταλικά, καθώς οι δύο χώρες θα αποκομίσουν μεγάλα οφέλη από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί – ή  παγώνουν επί του παρόντος – οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που σχετίζονται με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά και καλύπτουν σήμερα τα 2/3 του συνολικού χρηματιστηριακού τζίρου. Η αγορά αποτιμά τώρα τα αποτελέσματα α' τριμήνου των τραπεζών, αναμένοντας  ασφαλέστερες ενδείξεις για την πορεία τους στη διάρκεια της πανδημίας και για τις επιπτώσεις που θα επωμισθούν στη  συνέχεια.

Η συνεδρίαση -Μετοχές και Δείκτες

Μετά το αρχικό εντυπωσιακό άλμα τα κέρδη περιορίζονται και οι βασικοί δείκτες διολισθαίνουν.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 661,89 μονάδες (+1,43%) και τώρα βρίσκεται στις 657,5 με κέρδη 0,75%. Πρωτη στήριξη αποτελούν οι 653 μονάδες και επόμενη οι 644.
Κατά 0,45% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.578,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +6,14% και τώρα έχει διολισθήσει σε +2,65%.  Προηγούνται Alpha +3,6%, Εθνική +3%. Ακολουθούν Πειραιώς +2,5%, Eurobank +1,8%, Ελλάδος +0,5%, Attica -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +4,7%. Ακολουθεί η ΔΕΗ (+3,5%), που παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση. ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος +3%, Aegean +2,8%,  Jumbo +2,3%, Motor Oil +1,9%.
Στον αντίποδα Lamda -1,6%, Coca-Cola -1,3%, Τιτάν -1%.

Διαβάστε επίσης