Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο με την... άδεια του Ερντογάν


Ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, στο ΧΑ δίνουν ώθηση οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Μετά από 4 ημέρες πτώσης, στην ελληνική αγορά εκδηλώθηκε σήμερα ισχυρή ανοδική αντίδραση, που βελτιώνει το κλίμα δημιουργώντας ελπίδες περαιτέρω ανάκαμψης.
Ομως, παρά τη θετική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες παραμένουν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας – πολύ περισσότερο δεν έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική.

Η είδηση ότι η Τουρκία “παγώνει”προσωρινά τα σχέδια  ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναμένοντας διάλογο με την Αθήνα προκάλεσε πρόσκαιρη ευφορία στο ΧΑ. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δείκτες απογειώθηκαν, τα αρχικά κέρδη πολλαπλασιάστηκαν, το αγοραστικό ενδιαφέρον ενισχύθηκε.
Ομως η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη.  Οι δείκτες μπήκαν γρήγορα σε τροχιά διολίσθησης, καθώς πολλοί διαχειριστές είδαν την ξαφνική άνοδο ως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο χαμηλός τζίρος, που ήταν σήμερα μόλις 37,1 εκατ. ευρώ, συν 4,4 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.
Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία της αγοράς, αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΧΑ παραμένει "μεταξύ σφύρας και άκμονος", έχοντας να αντιμετωπίσει απειλές και αβεβαιότητες από δύο πλευρές: Από το μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και από το πεδίο της πανδημίας και των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της.
Στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι υπάρχει ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν  και το "θερμόμετρο" μπορεί να ανέβει πάλι ξαφνικά. Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί κυβέρνηση, επιχειρήσεις και επενδυτές. "Ψυχρολουσία" ήταν τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και επιβεβαιώνουν  τους φόβους για μεγάλες αποκλίσεις και διόγκωση του  ελλείμματος.
Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές,  όπου επικρατει εύλογη επιφυλακτικότητα για την κλιμάκωση της πανδημίας και για την όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας είναι το ράλι του χρυσού, που κινείται σε επίπεδα ιστορικό ρεκόρ - λόγω και της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ως θετική ένδειξη στο ΧΑ ότι παραμένει ισχυρή η στήριξη στις 630 μονάδες, την οποία “τεστάρησε” και σήμερα ο ΓΔ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 629,04 μονάδων (+0,47%) και 638,42 (+1,97%). Τερμάτισε στις 633,62 μέ άνοδο 1,20%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.527,99 μονάδες με κέρδη 1,16%.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +4,53%, αλλά μετά τις 12:30  πήρε καθοδική κατεύθυνση και τερμάτισε με +0,81%. Πρώτη σε απόδοση η Eurobank με +2,1%.  Ακολούθησαν Ελλάδος +1,1%, Πειραιώς +0,9%. Αμετάβλητες η Εθνική και η Alpha, στο κόκκινο η Attica Bank (-2,7%).

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα, ενώ 19 απότις 21 μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο. Lamda +2,5%, Coca-Cola και Motor Oil +2,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος,  Τιτάν και Σαράντης +2,1%,  ΦΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ +1,7%.

Διαβάστε επίσης