Αγορές

Βρίσκει στήριξη στις 630 μονάδες το χρηματιστήριο


Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται σήμερα  στο χρηματιστήριο μετά από 4 μέρες απωλειών, που έχουν επιδεινώσει το ψυχολογικό κλίμα και περιόρισαν το ούτως ή άλλως υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Εικόνα σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται με μικρές αποκλίσεις από τα επίπεδα  χθεσινού κλεισίματος.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους δείκτες, που διατηρούν τα αρχικά κέρδη, κινούμενοι σε μικρό εύρος διακύμανσης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα σταθεροποίησης-ανάκαμψης δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς.

Οπως επισημαίνουν, το ΧΑ παραμένει "μεταξύ σφύρας και άκμονος", έχοντας να αντιμετωπίσει απειλές και αβεβαιότητες από δύο πλευρές: Από το μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και από το πεδίο της πανδημίας και των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της.

Στα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι υπάρχει ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι ελλοχεύουν  και το "θερμόμετρο" μπορεί να ανέβει πάλι ξαφνικά. Η αναζωπύρωση της πανδημίας ανησυχεί κυβέρνηση, επιχειρήσεις και επενδυτές. "Ψυχρολουσία" ήταν τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και επιβεβαιώνουν  τους φόβους για μεγάλες αποκλίσεις και διόγκωση του  ελλείμματος.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές,  όπου επικρατει εύλογη επιφυλακτικότητα για την κλιμάκωση της πανδημίας και για την όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ενδειξη της αβεβαιότητας είναι το ράλι του χρυσού, που σημειώνει διαδοχικά ιστορικό ρεκόρ - λόγω και της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 631 μονάδες με κέρδη 0,80%. Περίπου 0,75% κερδίζει ο FTASE25  στις 1.522 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,66% και αυτή την ώρα έχει διολισθήσει χαμηλότερα, στο +1%. Προηγείται η Πειραιώς με +2%. Alpha +1%,  Eurobank και Εθνική +0,8%, αμετάβλητη η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Σαράντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,3%,  Lamda και ΕΧΑΕ +1,4%, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,1%, ΔΕΗ και Τιτάν +1%. Στο κόκκινο μόνον  η Βιοχάλκο και η ΕΥΔΑΠ (-0,4%).

Διαβάστε επίσης