Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ με ΤΕΝΕΡΓΑ, Εθνική και μεγάλο τζίρο


Με εντυπωσιακό τζίρο και μεγάλο όγκο συναλλαγών το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει ανοδικά, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.  Επικεφαλής της κούρσας η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, ενώ Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ιντρακάτ καταγράφουν υψηλά 12μήνου. Ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων οι βασικοί δείκτες, συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Το ΧΑ δείχνει τελευταία να αποκλίνει από την πορεία των διεθνών αγορών, όμως αυτή η αυτονόμηση δεν μπορεί να διακέσει πολύ, καθώς η ελληνική αγορά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

 Σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις. Ο DAX υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,10%, ενώ στο Παρίσι οι απώλειες είναι 1,25% και ο βρετανικός FTSE-100 χάνει 0,50%. Υποχωρούν επίσης οι τιμές του πετρελαίου (Brent -1,4% στα 111,6 δολάρια) και του φυσικού αερίου (-2,6% στα 93,1 ευρώ).

Εξαιρετικά αρνητική εικόνα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, εν αναμονή της έκθεσης του ΔΝΤ. Ρεκόρ οκταετίας και πλέον σημειώνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που ανεβαίνει σήμερα κατά 8,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 0,925%, ενώ προ οκταμήνου ήταν αρνητική έως -0,55%. Στα υψηλά τριετίας κινείται η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου, που διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 2,96%, περίπου 7 μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσιμο στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.

Το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώνεται στoν οικονομικό πόλεμο Δύσης- Ρωσίας, που ανεβάζει το κόστος ενέργειας και συνεχίζει να "ρίχνει λάδι στη φωτιά" του πληθωρισμού, φαλκιδεύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, που ¨μεταφράζεται" σε αυξημένο ημερήσιο τζίρο. Σε τρεις ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 37 εκατ. ευρώ. Περίπου 95% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο στους δείκτες. Γρήγορα οι απώλειες καλύφθηκαν και η εικόνα στο ταμπλό βελτιώθηκε εντυπωσιακά. 

 Ο Γενικός Δείκτης  ξεκίνησε με --0,29% στις 916,32 μονάδες και σημείωσε υψηλό +0,98% στις 927,94. Τώρα βρίσκεται στις 925,8 με κέρδη 0,72%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,70% στις 2.243 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ -0,94% και +1,91%. Τώρα έχει χάσει μέρος των κερδών του και κινείται στο +1%. Προηγείται η Εθνική, που πήγε από -1,25% σε +3,85% και τώρα κερδίζει 3,30%. Eurobank και Attica Bank +0,7%, Τρ. Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο Πειραιώς -0,7%, Alpha -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +7,1%, Μυτιληναίος +4,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,9%, Τιτάν και Σαράντης +1,2%, Coca-Cola +0,4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Motor Oil -2,2%, ΑΔΜΗΕ -1,9%, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΕλβάλΧαλκόρ -1,2%, ΟΠΑΠ και Aegean -0,8%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις σημαντικά κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών καταγράφουν  Πλαίσιο +4,5%, Lavipharm, AS Company και Elton +4,3%,Ιντεάλ +1,7%, Ιντρακάτ και Epsilon +1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα