Επιχειρήσεις

Ανοδικά ο Σφακιανάκης, με μερίδιο αγοράς 6,6% η Suzuki


Βελτιωμένες επιδόσεις επιτυγχάνει ο όμιλος Σφακιανάκη, που δραστηριοποιείται στην εμπορία αυτοκινήτων και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη γιαπωνέζικη φίρμα Suzuki. Αποδίδουν καρπούς η εσωτερική αναδιάρθρωση, η εισφορά νέων κεφαλαίων από τους μεγαλομετόχους και η αναδια΄ρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Στο πρωτο φετινό εξάμηνο οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 183,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,3%. Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας ανήλθαν σε 153,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση3,3%.

Τα EBITDA να διαμορφώθηκαν σε  21,4 εκατ. ευρώ (+37,8% α-πό πέρυσι). Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για την εταιρεία ανήλθε σε 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ήταν 0,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, Η μητρική εταιρεία περιόρισε τις ζημίες της  σε 0,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος, παραμένει σε τροχιά επίτευξης των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου του έτους. Οι επιδόσεις του κατά κλάδο δραστηριότητας:

Εμπόριο αυτοκινήτων: με 65.557 ταξινομήσεις στο εξάμηνο η αγορά παρουσίασε αύξηση 5,2% σε σχέση με το 2018, επηρεάζοντας τις συνολικές πωλήσεις της μητρικής και του Ομίλου. Η Suzuki πραγματοποίησε 4.299 ταξινομήσεις αυτοκινήτων, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 6,6% το οποίο την κατατάσσει 7η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Ο κλάδος Λιανικής με πωλήσεις 6.895 επιβατικών αυτοκινήτων (PC), 434 ελαφρών φορτηγών (LCV) και 1.068 μεταχειρισμένων συγκεντρώνει 10,5% μερίδιο αγοράς στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 13,6% της ελληνικής αγοράς.

Μίσθωση οχημάτων. Τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (Executive Lease) παραμένουν στα περυσινά επίπεδα ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 9.869 οχήματα (+10,7%) διατηρώντας ένα ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 97%. Ο κλάδος Rent-A-Car (Enterprise – National - Alamo) έχει αυξημένα μισθώματα κατά 7,5% με τον στόλο προς ενοικίαση να φτάνει τα 5.063 οχήματα (+13,4%).

Ταχυμεταφορές. Η Speedex εμφανίζει σταθερότητα στις πωλήσεις και συμβάλλει θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου.

Βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη. H Ergotrak παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 12,5%.

Δραστηριότητες εξωτερικού. Συνεχίστηκε η  ανοδική πορεία των θυγατρικών στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, με αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 37,1%.

Διαβάστε επίσης