Επιχειρήσεις

Οι μεγαλομέτοχοι του «Σφακιανάκη» θέλουν και το free float


Τον δρόμο της εξόδου από το ΧΑ παίρνει και η εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων «Σφακιανάκης», που είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος-εισαγωγέας των αυτοκινήτων Suzuki και βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης, βαρυνόμενη με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού, οι μεγαλομέτοχοι που εισέφεραν πέρυσι 5,1 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ προς στήριξη της εταιρείας - αυξάνοντας τα ποσοστά τους, ζητούν τώρα να αγοράσουν τις υπόλοιπες μετοχές που απέμειναν στα χέρια των μικροεπενδυτών και να αποσύρουν την εταιρεία από το ΧΑ. Ποντάρουν προφανώς στις προοπτικές της εταιρείας, που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Δημόσια πρόταση για την εξαγορά του free float (8,08%) κατέθεσε ο CEO της εταιρείας Σταύρος Τάκη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Mιράντα-Eυστρατία Σφακιανάκη, κόρη του ιδρυτή του ομίλου, κατείχαν περίπου 32% πριν από την ΑΜΚ.

Η πρόταση υποβάλλεται σε συνεργασία με τους άλλους δύο βασικούς μετόχους,  την εταιρεία χόλντινγκ «Σφακιανάκης Συμμετοχών» και το ζεύγος Κατερίνα Σφακιανάκη- Αθανάσιος Πλατιάς, που διατηρεί μικρό ποσοστό συμμετοχής.

Οι ενεργούντες από κοινού μέτοχοι συγκεντρώνουν 91,92%. Για το υπόλοιπο 8,08% (1.917.858 μετοχές) που θέλουν να αγοράσουν, προσφέρουν τίμημα 0,34 ευρώ ανά μετοχή, 20,5% υψηλότερο από τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή (η μετοχή έκλεισε στα 0,272 ευρώ).

Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει επίσης κατά 161,5% την αξία της μετοχής (0,13 ευρώ) που προσδιορίστηκε από τον Αποτιμητή και περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αποτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποσύροντας την εταιρεία από το χρηματιστήριο, οι μεγαλομέτοχοι σκοπεύουν να εισφέρουν νέα κεφάλαια σε ΑΜΚ και να υλοποιήσουν σχέδιο εξυγίανσης σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες

Οι μέτοχοι θα εισφέρουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού, με επιμήκυνση λήξεων και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο με πολλούς κινδύνους, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία «Σφακιανάκης» είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος-εισαγωγές των αυτοκινήτων Suzuki. Μέσω θυγατρικών δραστηριοποιείται επίσης στις λιανικές πωλήσεις και στις μισθώσεις αυτοκινήτων, στην εισαγωγή-εμπορία χωματουργικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, στην ενέργεια, τις ασφάλειες κλπ.

Διαβάστε επίσης