Πολιτική

Ανδρουλάκης: Επιβράβευση να με σταματούν στο δρόμο για τις πολιτικές που προτείνω και όχι για τα παπούτσια μου


Έμφαση στο υψηλό κόστος ζωής έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Μία κυρία πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, του είπε το πρόβλημα χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας και η απάντησή του ήταν ενός ανθρώπου που περιφρονεί τα προβλήματα των πολιτών. Εμείς έχουμε δώσει απάντηση στο πρόγραμμά μας. Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους για να ζουν με αξιοπρέπεια. Και όχι να έχουμε αυτήν την εικόνα. Αυτή η πρόταση κοστίζει γύρω στα 600 εκατ. ευρώ» σημείωσε προλογικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ασκεί καλή οικονομική πολιτική ένας Πρωθυπουργός, όταν ο λαός επί των ημερών του έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στις 27 χώρες της ΕΕ; Επιχειρηματολογεί ότι δεν ευθύνεται γιατί είναι εξωχώρια η ακρίβεια. Ακούστε ένα δεύτερο εκκωφαντικό στοιχείο της ΕΕ: Το μερίδιο μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο από το τέλος στην Ευρώπη των 27 και το μερίδιο κερδών επί εποχής Μητσοτάκη τρίτο από την κορυφή. Είμαστε τρίτη χώρα στα κέρδη και προτελευταίοι σε μισθούς. Αυτό δεν δείχνει την τεράστια κερδοσκοπία οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών;» αναρωτήθηκε.

«Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στην Ελλάδα. Αύξηση των ενοικίων για τις οικογένειες στο 42% και για τους φοιτητές 51% σε τέσσερα χρόνια. Και χθες ακούω τον πρωθυπουργό να λέει ότι ψάχνει να βρει χρήματα να συνεχίσει το πρόγραμμα “Σπίτι μου’’. Εδώ και τρία χρόνια τον καλώ να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. 20.000 κοινωνικές κατοικίες η πρώτη χώρα, 10.000 η δεύτερη, 11.000 η τρίτη. Για να μπουν νέα ζευγάρια, φοιτητές με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλά ενοίκια. Δώστε κίνητρα. Δίνει τα λιγότερα απ’όλους. Και λέει σήμερα, περιφρονώντας τη γενιά των νέων ανθρώπων, τους φοιτητές, ότι ψάχνει να βρει χρήματα, όταν του έδωσε η Ευρώπη 36 δισεκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συμπληρώνοντας την εικόνα της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με αποτέλεσμα φέτος οι τράπεζες να βγάλουν σύνολο 4 δισ. ευρώ Πρέπει να επενδύσουμε σε πολλές συνεταιριστικές τράπεζες για να σπάσει το ολιγοπώλιο των μικρών τραπεζών και να υπάρξει ανταγωνισμός. Στην ιδιωτική υγεία, το 76% των υπηρεσιών είναι σε δύο οικονομικούς παίκτες. Αυτό είναι ολιγοπώλιο. Πρέπει να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με μόνιμους ιατρούς, με πρωτοβάθμια υγεία, με ένταξη όλων των υγειονομικών και ιδιαίτερα των νοσηλευτών σε βαρέα και ανθυγιεινά. Ισχυρό ΕΣΥ σημαίνει να πληρώνει λιγότερα ο λαός από την τσέπη του για υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι "με τη ΝΔ, πιο κοντά στην Ευρώπη", ενώ είμαστε Ευρώπη και με τη ΝΔ αποκλίνουμε και απομακρυνόμαστε από όλους τους δείκτες ευημερίας της».

«Η Ισπανία με 48 εκατ. πληθυσμό, η μείωση του ΦΠΑ από 10 σε 5 και από 4 σε 0 – γιατί έχουν χαμηλό ΦΠΑ εκεί – ήταν 2,2 δισεκ. τον χρόνο. Προσέξτε, 2 δισεκ. σε 48 εκατ. πληθυσμό κι εμείς με 11 εκατ. πληθυσμό, θα είναι 12 δισεκ. όπως λέει ο Καρανικόλας και 2 δισεκ. ο Μητσοτάκης. Εμείς μιλάμε για μερική μείωση του ΦΠΑ. Μηδενική δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι ήδη υψηλός ο ΦΠΑ. Εμείς από περίπου 13 να πάει στο 7 ή 6 στα βασικά αγαθά. Πάμε λοιπόν στα στοιχεία. Εγώ δίνω ένα περιθώριο γύρω στα 500-600 εκατ. Πώς; Ήδη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2024 έχουμε παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι 215 εκατ. ευρώ. Άρα, από τα παραπάνω έσοδα που έχουμε – εμείς δεν λέμε να πνίξουμε τον προϋπολογισμό ούτε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό κενό – από τα παραπάνω έσοδα μπορούμε να υπερκαλύψουμε την πρόταση για μειωμένο ΦΠΑ. Κάποιες μονάδες, όσες σηκώνει το παραπάνω έσοδο» ανέφερε ως προς τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση διαρροής απόρρητων δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού στη Νέα Δημοκρατία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής επισήμανε: «400.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για τη διαφθορά της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Να παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση του κράτους προς τη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα πληρώσει ο λαός και ο φορολογούμενος τη διαφθορά της Νέας Δημοκρατίας. Να κλέβουν απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων του εξωτερικού και να τα δίνουν στους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας».

«Διερωτάται η κα. Κεραμέως γιατί ζητάμε την παραίτησή της. Το πόρισμα της ΑΠΔΠΧ λέει ότι στη διερεύνηση που έπρεπε επί θητείας Κεραμέως να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, εντοπίζουν σημαντικές ελλείψεις. Άρα, η κα. Κεραμέως δεν έκανε σοβαρό έλεγχο γιατί πολύ απλά ήθελε να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Η αρχή επίσης λέει ότι δεν υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας. Και ποιος είναι υπουργός τώρα; Η κα. Κεραμέως. Βελτίωσε κάτι; Επίσης, ποιος ήταν πριν την υπηρεσιακή; Η Νέα Δημοκρατία. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, έχουν κλέψει τα στοιχεία, τους βάζει η ανεξάρτητη αρχή τεράστια πρόστιμα και επιτίθενται σε εμάς γιατί ζητάμε για προφανείς λόγους την παραίτηση της κας. Κεραμέως. Αυτό δεν είναι αλαζονεία του 41%;» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Ξέρετε τι μ’ ενδιαφέρει; Να με σταματά ο κόσμος στον δρόμο και να μου λέει “σ’ ευχαριστώ γιατί αυτό που πρότεινες, βελτίωσε τη ζωή μου”. Αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και όχι να με σταματά στον δρόμο και να μου λέει ‘’πολύ ωραία τα παπούτσια που φορέσατε’’» σχολίασε ερωτηθείς για την πολιτική των TikTok.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Λέτε στο κόμμα που έφτιαξε τις στρατηγικές σχέσεις με τον παλαιστινιακό λαό ότι την πολιτική την ξεκίνησε ο κ. Κασσελάκης; Δηλαδή, λίγο έλεος. Αυτά είναι γνωστά. Έχουμε πάρει θέση. Υπάρχουν ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα οποία έχω πρωταγωνιστήσει και εγώ για χρόνια. Δεν υποτιμώ κανέναν. Συμφωνώ με τη θέση της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Γιατί; Πρέπει να πιεστεί ο Νετανιάχου, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή διπλωματική κίνηση. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει η σφαγή στην Γάζα. Η λύση θα είναι η λύση που περιγράφουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για δύο κράτη. Αυτή την λύση προκρίνουμε εμείς ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ιστορικά το ΠΑΣΟΚ για πάρα πολλές δεκαετίες και όχι τις τελευταίες εβδομάδες.
Πέρυσι που πήγα στους Αγίους Τόπους και πήγα και στην Παλαιστίνη, άνθρωποι από το μοναστήρια μου έλεγαν για τον Ανδρέα ότι αν δεν ήταν αυτός και οι σχέσεις του με τον Αραφάτ, ποτέ δεν θα είχαν αυτά τα μοναστήρια ανακατασκευαστεί. Πηγαίνουν, τώρα, οι προσκυνητές και βλέπουν ελληνικές σημαίες. Για να γνωρίζουμε την ιστορία του πολιτικού συστήματος και ποιοι ήταν πρωταγωνιστές».

«Τη μια οπαδός του Ανδρέα, την άλλη οπαδός του Μητσοτάκη με άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες, την άλλη υποψήφιος υπουργός του Μητσοτάκη, την άλλη ανακοινώνεται υπουργός του Μητσοτάκη ο στενότερός του συνεργάτης. Αυτό δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Εγώ λέω στον προοδευτικό κόσμο της χώρας ότι η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση η οποία θα είναι και η κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όλα αυτά που λέτε, είναι μάννα εξ ουρανού στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν θέλει τη σοβαρή αντιπολίτευση με στοιχεία» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα