Τράπεζες

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η S&P -Νέα ψήφος εμπιστοσύνης


Ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s, προχωρώντας σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες εκτιμά ότι βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ τους και θα συνεχίσουν να αυξάνουν την κερδοφορία τους, επωφελούμενες από το θετικό momentum στην οικονομία.

Ο S&P σημειώνει ότι το θετικό κλίμα στις αγορές έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διατηρούν χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στην ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Ειδικότερα, η S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Αlpha Bank σε ΒΒ από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. Το outlook είναι θετικό.

Για την Εθνική και τη Eurbank αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο, με θετικό outlook

Για την Πειραιώς αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.

Για την Aegean Baltic Bank αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB- από B+και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι σταθερό.

Μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια

 Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου διαπιστώνουν «βελτίωση της ανθεκτικότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Οπως επισημαίνουν, το 2023 τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.  Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξε σημαντικές νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, αναφέρει η S&P. «Aναμένουμε να δούμε περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026. Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης του προφίλ ρίσκου των τραπεζών είναι το θετικό οικονομικό momentum στην Ελλάδα» σημειώνει.

Όπως αναφέρει «παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης».

Αυτό αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τον S&P μια ορατή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας, που οφείλεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και στη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων.

Εγγυήσεις και μερίσματα

«Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος Ηρακλής, με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τα ανώτερης εξασφάλισης τμήματα των τιτλοποιημένων NPEs, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε αγοραστές χρεών», σημειώνει.

Η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνεται τη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες μετά από 16 χρόνια , υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους, επισημαίνει ο S&P.

«Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές καταθετικές βάσεις συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής κερδοφορίας τους» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα