Αγορές

“Ανάσαναν” οι αγορές – Επανήλθε σε ανοδική τροχιά το ΧΑ


Σε τροχιά ανάκαμψης κινούνται σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, μετά τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και τη δραματική “βουτιά” της Παρασκευής. Αλλαγή κλίματος και στο ΧΑ, όπου η συνεδρίαση έκλεισε με αξιόλογα κέρδη. Ομως η αβεβαιότητα διατηρείται.
 Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναγκαστική λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας προειδοποίησε για τον «υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο» λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. H επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι θα απαιτηθούν κάποιες εβδομάδες έως ότου έχει μια πιο ασφαλή και ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα μετάλλαξη. Αυτό  σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες οι αγορές θα βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία τους σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

 Προς το παρόν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν σήμερα κέρδη έως και 0,65% (DAX +0,35%, FTSE-100 +0,65%), ενώ στη Wall Street o Dow Jones ενισχύεται κατά 0,30%.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις gia to XA.. Οπως επισημαίνουν, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα διαδοχικές στηρίξεις και θα χρειασθεί αυξημένο τζίρο για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, διαμορφώνοντας τάση. Πρώτος στόχος γη επαναπροσέγγιση της περιοχής των 876-883 μονάδων, που αποτελεί τώρα ισχυρή αντίσταση.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με διακυμάνσεις μικρού εύρους.  Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές, που κάλυψαν πάνω από 1/3 του συνολικού τζίρου των62,3 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,93% στις 875,48 μονάδες και τερμάτισε στις 871,34 με άνοδο 1,44%.
Ο FTSE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,45%, κλείνοντας στις 2.088,38 μονάδες. Στο +2,86% ο FT40M των mid caps, που κέρδισε πολλές μονάδες από τη μεγάλη άνοδο της Attica Bank.
 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,19% και έκλεισε +2,46%. Τώρα τα κέρδη έχουν περιοριστεί σε 1,63%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +12,5%, ανακάμπτοντας μετά από διαδοχικά limit down. Ακολούθησαν Alpha +3,4%, Εθνική +2,7%, Πειραιώς +2%, Eurobank +1,4%, Τρ. Ελλάδος +1,2%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +4,6%, ΕΧAΕ +3,7%, Βιοχάλκο +3,6%,  Μυτιληναίος +3,4%,Τιτάν +2,8%, Aegean +2,1%, ΔΕΗ +2%, Jumbo +1,6%, ΑΔΜΗΕ +1,2%. Στο κόκκινο μόνον η Coca-Cola (-0,9%).
Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Lavipharm +14,3%, Performance Tech +11%, Intralot +8,2%, Profile και Κέκροψ  +7,1%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης