Αγορές

Ανακόπτεται η ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στο ΧΑ, ενώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό, μετά τη χθεσινή "βουτιά" της Wall Street που αναζωπύρωσε τους φόβους για μεγάλη διόρθωση.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αλλά οι αρχικές ενδείξεις διαψεύσθηκαν γρήγορα και η εικόνα στο ταμπλό άλλαξε άρδην: Ο τραπεζικός δείκτης που έχανε 2,35%, έκανε εντυπωσιακό άλμα +4,13%, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος με κέρδη έως 1,77%. Η κίνηση αυτή έδωσε ανοδική κατεύθυνση στην αγορά και αναθέρμανε τις προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης προς τις 800 μονάδες.

Ανάλογη ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κάλυψαν μεγάλο μέρος των αρχικών απωλειών, χωρίς όμως να επανέλθουν σε θετικό πρόσημο.

Στην ελληνική αγορά το "στοίχημα" παραμένει ανοιχτό. Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων αντιστάσεων, όπου θα κριθεί αν θα συνεχίσουν ανοδικά, η θα ακολουθήσουν πορεία συσσώρευσης με μεγάλες πιθανότητες μικρής βραχυχρόνιας διόρθωσης.

Τα επιμέρους στοιχεία συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει.αποχρών λόγος για μια σημαντική ανοδική κίνηση πέραν των 785 μονάδων, που αποτελούν τώρα το μεταίχμιο αντίστασης-στήριξης.
Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιχειρηματικές ειδήσεις, που συντηρούν ή αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι πλέον εμφανείς, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται τώρα η παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες.

Μετοχές και δείκτες

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς είναι η σημερινή μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών και του τζίρου (26,7 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες). Πάντως η εικόνα αρχίζει να αλλάζει επί τα χείρω τα τελευταία λεπτά, καθώς οι δείκτες διολισθαίνουν.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -1,25% από τις 777,57 μονάδες και πήγε μέχρι +0,11% στις 788,26. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,45% στις 783,9 μονάδες.

Περίπου 0,25% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.870,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -2,35%, πήγε +1,77% και τώρα καταγράφει κέρδη 0,50%. Προηγείται και σήμερα η Alpha (+2,3%). Attica +1%, Eurobank +0,3%., Εθνική, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ και OTE +1,8%, Aegean +1,4%, Jumbo +1,3%, Motor Oil +1%. Στο κόκκινο Coca-Cola +-3,6%, Βιοχάλκο -2,6%, Φουρλής -2%, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος -1,7%, Lamda -1,3%.

Στα  mid caps ελάχιστες μετοχές καταγράφουν κέρδη. Παπουτσάνης, ΕΥΑΘ και Autohellas +0,8%. Στον αντίποδα Αβαξ -2,4%, Intracom και Elton -2%, Quest -1,8%.

 

Διαβάστε επίσης