Αγορές

Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια, "παραφωνία" το ΧΑ


Η ηρεμία αποκαθίσταται στις αγορές, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πούτιν και η μερική επιστράτευση στη Ρωσία. Με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αναμενόμενη σήμερα νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν ακολουθώντας τη Wall Street (+0,60%), τα ομόλογα ενισχύονται, η τιμή του φυσικού αερίου που ανέβαινε +10% "ξεφουσκώνει" από τα 214 στα 194,4 ευρώ, το brent μένει στα χθεσινά επίπεδα (90,2 δολάρια).

 "Παραφωνία" σ' αυτή την εικόνα αποτελεί το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 3,41% και όλοι οι δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο.

Η ιδιαίτερα αρνητική εικόνα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Oφείλεται μάλλον σε εσωγενείς παράγοντες- πρωτίστως στο αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο.

Η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική στη σημερινή συνεδρίαση και ο τζίρος χαμηλός. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνευν επιφυλακτικότητα, που συναρτάται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά: Οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ρίσκο χώρας, προτιμώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να περιμένουν τις εξελίξεις.

Οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων που βλέπουν θετικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες, δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά. Οι τραπεζικές μετοχές που κράτησαν σε θετικό πρόσημο τον ΓΔ τις προηγούμενες μέρες, βρέθηκαν σήμερα σε δίνη πιέσεων και έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο με μικρές διακυμάνσεις.

O Γενικός Δείκτης πήγε από τις 829,86 μονάδες (-0,48%) μέχρι τις 820,40 (-1,61%). Τερμάτισε  στις 826,32 με απώλειες 0,90%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,16%, κλείνοντας στις 1.993,33 μονάδες. Κατά 0,87% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,41%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -4,59%. Attica Bank -8,3%, Εθνική -4,1%, Alpha -3,7%,. Eurobank -3,1%, Πειραιώς -2,2%, Τρ. Ελλάδος -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Motor Oil +2,7%, Coca-Cola και Τιτάν +0,7%, Quest +0,1%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Βιοχάλκο και Σαράντης -2,7%, ΕΛΠΕ -2,5%, Lamda -2,4%, Aegean -1,7%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα