Αγορές

Πολιτικό ρίσκο και ελληνοτουρκικά ρίχνουν το χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο καταγράφοντας σημαντικές απώλειες (τράπεζες -3,80%), ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός. Η ιδιαίτερα αρνητική εικόνα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, αλλά οφείλεται μάλλον σε εσωγενείς παράγοντες- πρωτίστως στο αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονται σταθεροποιητικές τάσεις και οι βασικοί δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές (DAX -0,25%) ή κινούνται ανοδικά (FT-100 +0,50%). Ράλι ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων, ενώ οι ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου (+5,5% στα 205 ευρώ) και του πετρελαίου (brent +2,5% στα 93,9 δολάρια).

Στο ΧΑ ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει έντονη επιφυλακτικότητα, που συναρτάται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά. Οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ρίσκο χώρας, προτιμώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να περιμένουν τις εξελίξεις.

Οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων που βλέπουν θετικές προοπτικές στις ελληνικές τράπεζες, δεν φαίνεται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά. Οι τραπεζικές μετοχές που κράτησαν σε θετικό πρόσημο τον ΓΔ τις προηγούμενες μέρες, βρίσκονται σήμερα σε δίνη πιέσεων και έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο με μικρές διακυμάνσεις.

O Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 829,86 μονάδες (-0,48%) και τώρα βρίσκεται στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας απώλειες 1,20% στις 823,9μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 1,45%, στις 1.986,8 μονάδες. Κατά 1,05% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,65%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -3,80%. Η Εθνική χάνει 4,4%, Eurobank -4%, Πειραιώς -3,5%,.Alpha -2,8%,Attica Bank -2,4%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Μόνον οι: Motor Oil +1,2%, Σαράντης και ΟΤΕ +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Βιοχάλκο -3,3%, ΕΛΠΕ και Lamda -2,3%, ΕλβάλΧαλκόρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo -1,7%, Lamda, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕΥΔΑΠ -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα