Αγορές

Ανάκαμψη στο ΧΑ με… «αυτουργό» την Coca-Cola


Με κινητήριο μοχλό και… «ηθικό αυτουργό» τη μετοχή της Coca-Cola, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει ανοδική κατεύθυνση, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για το ξεκίνηση ενός νέου κύκλου ανάκαμψης.

Ολοι οι δείκτες που βρίσκονταν το πρωί στο κόκκινο έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες και καταγράφουν κέρδη. Αυτή την ώρα βρίσκονται στα υψηλά ημέρας.

Η αγορά άνοιξε σήμερα στο κόκκινο, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρές απώλειες, με πτωτική διάθεση. Καταλύτης αλλαγής κλίματος και τάσης ήταν η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου της ελληνικής πολυεθνικής. Η μετοχή σημείωσε αμέσως εντυπωσιακό άλμα +6%, προσφέροντας στήριξη στους χρηματιστηριακούς δείκτες και αντισταθμίζοντας  τις απώλειες τραπεζικών και άλλων blue chips.

Σημειώνεται ότι η Coca-Cola έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση στους δύο βασικούς δείκτες (πάνω από 10% στο ΓΔ και τον FTASE25) και οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής της τους επηρεάζει εμφανώς.

Δεδομένου μάλιστα ότι αποτελεί πρώτη σταθερή επιλογή όλων των «συντηρητικών» funds που επενδύουν στο ΧΑ, η πορεία της επιδρά άμεσα στη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
Η εικόνα στο ταμπλό έχει αλλάξει πλήρως. Ο Γενικός Δείκτης που έχανε 0,54% ανέκαμψε στο _0,64% και τώρα κινείται στις 870,5 μονάδες με +0,50%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,40% στις 2.184,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός από -1,44% πήγε +0,55% και τώρα ενισχύεται κατά 0,35%. Alpha +1%, Εθνική και Attica +0,6%. Η Eurobank έχει ανακάμψει  από -1,8% σε -0,5%,  Πειραιώς -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, την Coca-Cola (που κερδίζει 7,2% αυτή την ώρα)  ακολουθούν Lamda +3,6%, ΔΕΗ και Φουρλής +1,1%,  Σαράντης και ΑΔΜΗΕ +0,6%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ -1,3%, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Aegean -0,7%.

Διαβάστε επίσης