Αγορές

Ανάκαμψη-ανάσα στο χρηματιστήριο, τράπεζες +5,2% - «Βουτιά» σε Ευρώπη- Wall Street


Ανατροπή σκηνικού και πλήρης μεταστροφή κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή δραματική πτώση, που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ. Με εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή αντίδραση οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, καλύπτοντας  πάνω από το ήμισυ των χθεσινών απωλειών.

Η ανάκαμψη αυτή αλλάζει την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργεί προσδοκίες  περαιτέρω ανόδου, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους δυνητικούς πωλητές. Δίνει ακόμη ανάσα στα χαρτοφυλάκια με margin, που βρέθηκαν χθες στα πρόθυρα «ασφυξίας» και θα ήταν αναγκασμένα να ρευστοποιήσουν.

Όμως το κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια δεν συνηγορεί σε αισιόδοξες προβλέψεις. Ολοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχωρούν σήμερα, DAX, FT100 και CAC40 χάνουν αυτή την ώρα 2%, ενώ στη Wall Street εκδηλώνονται πιέσεις και οι δείκτες υποχωρούν κατά 1,4%.
Αρνητική ένδειξη και η νέα πτώση των τιμών πετρελαίου, που υποδηλώνει ότι οι αγορές φοβούνται σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μεγάλος τζίρος

Στο ΧΑ, η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών αποτελεί εν μέρει διόρθωση των στρεβλώσεων που προκάλεσε η χθεσινή πτώση. Ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να συναρτάται με προβλέψεις και στρατηγικές μεγάλων funds αποτελεί η μεγάλη μείωση των ανοιχτών θέσεων σε συμβόλαια επί μετοχών στα Παράγωγα.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (101,3 εκατ. ευρώ, συν 9,1 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία ξένων funds, που αναδιαρθρώνουν χαρτοφυλάκια ή έσπευσαν να επωφεληθούν από τις ακραίες στρεβλώσεις της αγοράς.

Οδηγό για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα αποτελέσει βέβαια το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία, ή να υποστούν καταστροφικά πλήγματα ορισμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι – πρωτίστως ο τουρισμός.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση, στην οποία θα φανεί αν η αγορά διατηρεί κάποια δυναμική, η αν η σημερινή ανάκαμψη ήταν μια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση.

Δέλεαρ για νέο χρήμα

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι παρά τη θετική εικόνα που διαμορφώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε κίνηση αντίδρασης-ανάκαμψης.

Παράλληλα όμως η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική αγορά χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.

Η εισροή φρέσκου χρήματος θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανάκαμψης - εφ' όσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες στις αγορές.

Μετοχές και Δείκτες

Νευρικότητα επικράτησε τις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών και οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Μετά τις 12:30 ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση. Κατεύθυνση δόθηκε πάλι από τις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,71% στις  812,54 μονάδες και τερμάτισε στις 833,81 με κέρδη 1,89%.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,56%,  στις 2.106,08 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,60%  και εν συνεχεία κινήθηκε ανοδικά, κλείνοντας με ημερήσιο άλμα +5,17%. Επικεφαλής της κούρσας η Eurobank με +7,5%. Η Πειραιώς, που είχε υποστεί χθες τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε +4,9%, Εθνική +4,5%, Alpha +4%, Attica +1,7%, Ελλάδος +1,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +8,2%, ΕΥΔΑΠ +7,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo +5,2%,  Βιοχάλκο και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4%.
Στο κόκκινο Coca-Cola -3,3%, Σαράντης -2,8%, Τιτάν -2,3%, Motor Oil -1,1%.

Στα mid caps Αβαξ +6%, Κέκροψ +5,6%, Ολυμπιακή Τεχνική +5,6%, Quest +3,5%, Ιντρακάτ και Intercontinental +3,3%,.
Στον αντίποδα, συνεχίσθηκε η καταβύθιση της Intralot (-14,3%) σε νέα ιστορικά χαμηλά, λόγω των απωλειών που θα υποστεί καθώς οι θυγατρικές της  στη Βουλγαρία (που είναι η μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο) χάνουν τις άδειες διεξαγωγής παιχνιδιών και καλούνται να πληρώσουν τεράστιους φόρους.
Ακολούθησαν στην πτώση Πλ. Θράκης -1,1%, Πλαίσιο και Κρι-Κρι -0,8%.

 

Διαβάστε επίσης