Χρηστικά

Επιστρέφονται φόροι σε συνταξιούχους και επιχειρήσεις λόγω παραγραφής


Η ΑΑΔΕ παραδέχτηκε επιτέλους ότι παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις εάν δεν κοινοποιηθεί εμπρόθεσμα και η πράξη προσδιορισμού του φόρου

Ακυρώνονται οριστικά, φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που είχαν καταλογιστεί σε συνταξιούχους για αναδρομικά που δεν είχαν δηλώσει στην εφορία, καθώς παραγράφηκε το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλει φόρους.

Με αποφάσεις τριών δικαστηρίων, οι οποίες «επικυρώθηκαν» με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε, ότι, η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, θα πρέπει όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής, αλλά και να κοινοποιηθεί στον υπόχρεο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

Η ανατροπή αυτή δεν αφορά μόνο τους 70.000 συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες κοινοποιήθηκε, μετά τη λήξη της παραγραφής το σημείωμα του ελέγχου.

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ δεν έχει εκδώσει απόφαση ή εγκύκλιο προκειμένου να εντάξει στη φορολογική νομοθεσία την απόφαση του ΣτΕ, αλλά η υιοθέτησή της, ήρθε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Μετά από αίτημα συνταξιούχου, η ΔΕΔ με απόφασή της έκρινε ότι:

«Επειδή, εν όψει των ανωτέρω συνάγεται ότι η διακοπή της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για χρήσεις, περιόδους, φορολογικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις πριν από την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (και άρα μέχρι τις 31-12-2013), συντελείται όχι μόνο με την έκδοση της οικείας καταλογιστικής πράξης, αλλά προαπαιτεί και την κοινοποίηση αυτής στο πρόσωπο σε βάρος του οποίου χωρεί ο καταλογισμός.
Επειδή, εν προκειμένω η προσβαλλόμενη πράξη εκδόθηκε την 23η-12-2019 και κοινοποιήθηκε την εντός του έτους 2020, ήτοι μετά την παρέλευση του έτους της παραγραφής. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την κρίση του Σ.τ.Ε., όπως αποτυπώθηκε επί της προαναφερθείσας απόφασης, ο σχετικός ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι το δικαίωμα του Δημοσίου έχει παραγραφεί, γίνεται αποδεκτός».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 εντόπισε πως κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, τα οποία δεν τα δήλωσαν το έτος 2014.

Επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019, δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου».

Όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων (διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) έκριναν το αντίθετο, όπως κατόπιν και το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε η ΑΑΔΕ, αλλά έχασε την υπόθεση.

Η ΑΑΔΕ θα επιστρέψει φόρους

Η αποδοχή από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, της απόφασης του ΣτΕ σημαίνει, ότι εκτός από τη δικαίωση των συνταξιούχων και τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων γι αυτούς, σβήνονται οι αντίστοιχοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν εκπρόθεσμα.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 πράξεις προσδιορισμού του φόρου για το φορολογικό έτος 2013, αλλά κοινοποιήθηκαν εντός του 2020, παραγράφονται.

Οι φόροι και τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν επιστρέφονται αν έχουν καταβληθεί ή διαγράφονται οριστικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα