Αγορές

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, εκλογική αβεβαιότητα


Η εκλογική αβεβαιότητα υπερίσχυσε τελικά στο χρηματιστήριο, προκαλώντας πλήρη ανατροπή σκηνικού στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς  και ολοκληρώθηκε αφήνοντας ερωτηματικά και ανησυχίες για τη συνέχεια.
Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας τερμάτισαν όλοι οι βασικοί δείκτες, ενώ στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης κινούνταν ανοδικά καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά θα παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα και στις  δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές.

Η περαιτέρω πορεία θα εξαρτηθεί κυρίως από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε επίσπευση των εθνικών εκλογών, ή να αποτελέσει καταλύτη διεργασιών και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση της αγοράς δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πέρα από τις κάλπες και ποντάρουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Εχει εδραιωθεί άλλωστε η πεποίθηση ότι η οικονομική και η δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξουν επί της ουσίας, ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Προς το παρόν, το κλίμα επιδεινώνεται και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.  Αρνητική ένδειξη  το κλείσιμο του ΓΔ σε χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε τη ζώνη αντίστασης που  οριοθετείται στις 737-743 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 743,90 μονάδες, κερδίζοντας 1,46% και τερμάτισε στις 731,49 με απώλειες 0,23%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης  έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,04%) στις 1.897,52  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακά άλμα +3,20% και τερμάτισε  -0,17%. Πειραιώς +2,4%, Εθνική +1,4%, Attica +0,2%. Η Eurobank γύρισε από +3,6% σε -1,2%, η Alpha έκλεισε -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, Ελλάκτωρ +2,6%, Coca Cola +2,5%, Βιοχάλκο +2,2%, ΕΧΑΕ +1,2%, ΕΛΠΕ +0,9%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -4%, Motor Oil και ΟΛΠ -3,5%, Τιτάν -2,8%, ΟΤΕ -2,5%, ΑΔΜΗΕ -1,4%

Διαβάστε επίσης