Αγορές

Αλλαγή φρουράς στο χρηματιστήριο με τζίρο 156 εκατ. -Λοκομοτίβα οι τράπεζες


"Καραβιές" μετοχών άλλαξαν σήμερα χέρια στο χρηματιστήριο εκτοξεύοντας τον ημερήσιο τζίρο στα 156,3 εκατ. ευρώ, καθώς στο ΧΑ συντελείται σταδιακά "αλλαγή φρουράς" και τα επιθετικά ξένα χαρτοφυλάκια κλειδώνουν κέρδη, παραχωρώντας τις θέσεις τους σε περισσότερο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τραπεζικά χαρτιά, που υποστηρίζονται με μπαράζ εκθέσεων διεθνών οίκων, οι οποίοι διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές του κλάδου και τη φετινή κερδοφορία.

Εικόνα αγοράς δύο ταχυτήτων εμφανίζει πλέον το ΧΑ, καθώς οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν το παρατεταμένο ράλι και ο κλαδικός τους δείκτης σημείωσε σήμερα άλμα +1,8%, ενώ πολλά blue chips διαφόρων κλάδων έχουν βάλει "όπισθεν",  κρατώντας τους βασικούς δείκτες στο κόκκινο.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις, ενισχύουν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, που μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και να εκτονωθεί με μία μεγάλη κίνηση - πιθανότατα ανοδική - προς τον επόμενο στόχο στην περιοχή των 1.045 μονάδων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική αγορά διαθέτει αρκετά "καύσιμα" για  το επόμενο ανοδικό βήμα: Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 μπορεί να αποδειχθούν ισχυροί καταλύτες.

"Αντίπαλος" για το ΧΑ είναι τώρα η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ και την BoA, αλλά και εξ αιτίας μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν και σήμερα σε τροχιά διολίσθησης, αν και οι αρχικές απώλειες τους έχουν περιοριστεί σε οριακά επίπεδα. Καλύτερη είκόνα στη Wall Street, όπου ο Dow Jones καταγράφει μικρή άνοδο 0,20%, ενώ ο Nasdaq ανακάμπτει _0,75%.

Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης και οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατά 2-3 μονάδες βάσης. Τη γενική τάση ακολουθούν και τα ελληνικά.

 Ανοδικά κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου (+9,9% στα 57,3 ευρώ) και του αργού πετρελαίου (μπρεντ +1,3% στα 85,6 δολάρια).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε από  -0,66% (στις 1.017,96 μονάδες) μέχρι +037% (στις 1.028,580. Εκλεισε στις 1.022,82 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,19%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,27%, κλείνοντας στις 2.477,77 μονάδες. Απώλειες 0,61%% υπέστη ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,49% μέχρι +2,53% και τερμάτισε με κέρδη 1,81%. Στην πρώτη θέση η Eurobank με +3,2%. Alpha +2,4%, Πειραιώς +1%, Ελλάδος +0,6%. Στο κόκκινο  Attica Bank -4,4%. Σχεδόν αμετάβλητη η Εθνική (-0,1%)..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε ο Σαράντης με +5,5%. Ακολούθησαν Lamda +2,3%,  Aegean +1,7%, Quest +1,5%, Τιτάν +1,2%, Ελλάκτωρ +1%.

Στον αντίποδα Μυτιληναίος -3,3%,  ΟΤΕ -3,2%, Jumbo-2,9%, ΤΕΝΕΡΓΑ -2,2%, ΕλβαλΧαλκόρ -1,7%, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα