Αγορές

Χρηματιστήριο... Duracell - Ξαποσταίνει και συνεχίζει με μεγάλο τζίρο


Ξεπερνώντας την κόπωση από τη μακρά ανοδική διαδρομή του τελευταίου μήνα, η χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε "βήμα ταχύ" στο δεύτερο ήμισυ της σημερινής συνεδρίασης και συνέχισε την πορεία για την κατάκτηση νέων κορυφών πάνω από τις 1.000 μονάδες. Το μέχρι πρόσφατα "απόρθητο οχυρό" γίνεται τώρα βάση στήριξης και αφετηρία για την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση, που θα φέρει τον ΓΔ προς τις 1.250 μονάδες.

 Η αυξημένη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (82,5 εκατ. ευρώ, συν 2,5 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων) δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική.

 "Αντίπαλος" για το ΧΑ είναι τώρα η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος που σημειώνεται διεθνώς, εν αναμονή νέων αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ και την BoA, αλλά και εξ αιτίας μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από πολυεθνικούς κολοσσούς του τομέα ψηφιακής τεχνολογίας.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα σε τροχιά διολίσθησης με απώλειες της τάξεως του 0,25%, όπως και ο Dow Jones στη Wall Street. Ανησυχητική εικόνα στον Nasdaq, που χάνει πάνω από 1,60%.

Αρνητικό κλίμα και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώνονται πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατά 4-5 μονάδες βάσης. Τη γενική τάση ακολουθούν και τα ελληνικά, που δεν φαίνεται να ωφελούνται από την αναβάθμιση της Fitch. Στο 4,30% η απόδοση του 10ετούς.

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά το ΧΑ, αναλυτές εκτιμούν ότι διαθέτει αρκετά "καύσιμα" για  το επόμενο ανοδικό βήμα: Κυοφορούμενα deals, επενδυτικά σχέδια και θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 αναθερμαίνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση, που είχε δύο όψεις: Σταθεροποίηση με μικρές διακυμάνσεις στο πρώτο ήμισυ, ισχυρή ανοδική κίνηση στο δεύτερο.

Οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,11% (στις 1.014,37 μονάδες και έκλεισε με άνοδο 0,91% στις . 1.024,75 μονάδες.

. Κατά 1,07% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.485,08 μονάδες. Ανοδο 1,01% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,85% και έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,22%. Ξεχώρισε η Πειραιώς με +2,8%. Alpha +1,2%, Εθνική, Eurobank και Ελλάδος +0,9% Στο κόκκινο  Attica Bank -2,9%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ενισχύθηκαν Μυτιληναίος +3%, ΟΠΑΠ +2,7%, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,2%, ΔΕΗ +1,8%, Jumbo +1,2%, Βιοχάλκο +0,9%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -4,8%, Σαράντης -2%, Quest-1,3%, Coca-Cola και Aegean -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις