Πολιτική

Αλλαγές δρομολογούνται στη Cyta


 Αλλαγές εκ των έσω τροχιοδρομούνται στη Cyta, με στόχο να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του οργανισμού εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και με δεδομένη τη δυστοκία που υπάρχει στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Cyta και με επίγνωση της δεδηλωμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να αποκτήσει στρατηγικό εταίρο στον οργανισμό, διοίκηση και εργαζόμενοι επιθυμούν να επιφέρουν εκ των έσω αλλαγές στη λειτουργία του.

Αύριο αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν – το πολυσυζητημένο, ήδη – θέμα της ανάγκης του εκσυγχρονισμού του οργανισμού. Το μενού των αλλαγών είναι μεγάλο και ξεκινά από το διοικητικό συμβούλιο αλλά όχι μόνο. Οι συντεχνίες αποδέχονται ακόμα και την υιοθέτηση δεικτών απόδοσης για το προσωπικό.

Στο τραπέζι θα τεθεί μεταξύ άλλων έγγραφο - πρόταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τρείς βασικούς άξονες: Τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της λειτουργίας και της διοίκησης του οργανισμού.

Στόχος είναι η προσαρμογή στο νέο θεσμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι κοινοτικές οδηγίες για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας για έναν οργανισμό πρότυπο ώστε να αντεπεξέλθει του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, με βάση τις αλλαγές του προτείνουν οι συντεχνίες επιδιώκεται η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta, του καθεστώτος και των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση της λειτουργικής ικανότητας της αρχής προτείνεται αξιοποίηση πιθανών συνεργειών, αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής, ενίσχυσης των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, αναδιάρθρωση δομών και διαδικασιών καθώς και εναλλακτικών στρατηγικών και σεναρίων βιωσιμότητας.

Σε σχέση με την οικονομική αποτελεσματικότητα η πρόταση προβλέπει ανάπτυξη εσόδων, επανεξέταση τρόπου διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καθώς και μείωση του κόστους λειτουργίας.

Οι συντεχνίες εισηγούνται αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών του ΔΣ που να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις. Να συμμετέχουν εκτελεστικά στελέχη και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων μετά από ψηφοφορία.

Έλεγχος των μελών του ΔΣ για να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων με την υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου για επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης να υιοθετηθεί η επικαιροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας του προσωπικού και των οργανικών θέσεων και να εφαρμοστεί η εναλλαξιμότητα και στις διευθυντικές θέσεις.

Προτείνεται επίσης όπως η αρμοδιότητα προσλήψεων και προαγωγών να φύγει από τα χέρια του ΔΣ και να αναθεωρηθεί ο τρόπος αξιολόγησης του προσωπικού, με τη σύνδεση κινήτρων και παραγωγικότητας.

Οι συντεχνίες επιθυμούν επίσης να θεσμοθετηθεί σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα προτείνεται ο εξορθολογισμός δανείων και οφειλών, πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της αρχής, επαναξιολόγηση των θυγατρικών εταιρειών ή και κλείσιμο κάποιων εξ αυτών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις