Διεθνή

Ακρίβεια διαρκείας προβλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες


Αργεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δηλώνουν οι τραπεζίτες - Δίνουν «σήμα» για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ακρίβεια διαρκείας και αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» του 2%-όπως την ορίζει η ΕΕ- προβλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η κοινή εκτίμηση του επικεφαλής της Bundesbank και του Γάλλου ομολόγου του έχει διττή ερμηνεία, πέρα από τη «διαιώνιση» των υψηλών πληθωριστικών τάσεων έως τα τέλη του 2024-αρχές του 2025. Για να επιτευχθεί ο στόχος της υποχώρησης του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική και συνεχίσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Αυτό συνεπάγεται το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να ακριβαίνει και τα επόμενα χρόνια, τόσο για τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα η επιβάρυνση θα «αγγίξει» και τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανείων τους, που διαμορφώνει δυσμενείς συνθήκες στην αποπληρωμή.

Μιλώντας στο Bloomberg, οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών της Eυρωζώνης και βασικοί «παίκτες» στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, συμφώνησαν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι αργή και εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι έστω και το 2025, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2%.

Νάιγκελ της Bundesbank και ντε Γκαλό της Τράπεζας της Γαλλίας, αν και από αντίπαλα στρατόπεδα εντός της ΕΚΤ, καθώς ο πρώτος ηγείται των «γερακιών» και ο δεύτερος των «περιστεριών», εξέφρασαν τη βούληση για… μάχη προς αναχαίτηση του πληθωρισμού.
«Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2% ως τα τέλη του 2024 ή το 2025», ανέφερε ο Βιλερουά. «Αυτό δεν είναι πρόβλεψη. Είναι δέσμευση». Ερωτηθείς πόσο θα αυξηθούν τα κόστη δανεισμού, ο Βιλερουά απάντησε «για όσο χρειάζεται».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Bundesbank, o οποίος τόνισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. «Θα έχουμε νέες προβλέψεις για το 2023 και το 2024 και για πρώτη φορά για το έτος 2025. Αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την απόφασή μας. Είναι σαφές ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν», επισήμανε ο Γιακίμ Νάγκελ.

Πιθανή νέα "τζάμπο" αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου, η άποψη για νέα «τζάμπο» αύξηση, δηλαδή κατά 75 μονάδες βάσης, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εμφάνισε ελαφρά σημάδια υποχώρησης τον Νοέμβριο-πήγε στο 10% από το 10,6% τον Οκτώβριο- παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις φωνές για νέα μεγάλη αύξηση.

Λαγκάρντ: Ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Μπανγκόνγκ, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να μείνει προσηλωμένη στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού, μέσω των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων. «Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες, στους παρατηρητές και στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (2%). Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα συγκυρία», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε

«δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα