Διεθνή

EKT: Κι άλλη τζάμπο αύξηση επιτοκίων ζητούν τα "γεράκια" - Δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός


Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, απαιτούν κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις… υπογραφές των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νέα «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων, τα λεγόμενα «γεράκια» εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ άρχισαν την πίεση-μέσω δημόσιων τοποθετήσεων- για συνέχιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Ζητούν και η επόμενη «προγραμματισμένη» αύξηση των επιτοκίων, που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, να είναι 0,75%, όπου ήταν και οι δύο προηγούμενες, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Το βασικό επιχείρημα το οποίο προτάσσουν και το οποίο ομολογουμένως έχει ισχυρή δόση αλήθειας, είναι πως ο πληθωρισμός, παρά τις δύο «τζάμπο» αυξήσεις της ΕΚΤ αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών, δεν έχει αποκλιμακωθεί στην Ευρωζώνη. Αντιθέτως συνεχίζει ακλόνητος να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη για συνέχιση-χωρίς καμία παρέκκλιση- της επιθετικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πληθωριστικά ρεκόρ σε Γερμανία και Ιταλία

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ήρθαν χθες από τη Γερμανία και την Ιταλία, ενισχύουν το επιχείρημα των «γερακιών» ότι είναι επιβεβλημένη μια νέα μεγάλη αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο. Στη Γερμανία καταγράφηκε νέο ρεκόρ για τη μεταπολεμική περίοδο, με τον πληθωρισμό να φτάνει στα διψήφια επίπεδα και δη στο10,4%. Αιτία γι’ αυτό αποτελεί η αύξηση των τιμών στο ενεργειακό κόστος η εκτόξευση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Πληθωρισμός «μαμούθ» και στην Ιταλία, καθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 11,9%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 38 χρόνων.

Υπό αυτή τη δυσμενή συνθήκη, που αφορά συνολικά όλη την Ευρωζώνη, τα «γεράκια» εντός της ΕΚΤ ανέλαβαν άμεσα δράση και εκφράζουν την ξεκάθαρη πρόθεσή τους για νέα δυναμική αύξηση 0,75% τον Δεκέμβριο. Μιλώντας στo Bloomberg κεντρικοί τραπεζίτες που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του γερμανικού διευθυντηρίου, που ιεραρχικά ηγείται των «γερακιών», επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι εν λόγω «επιθετικές» τοποθετήσεις δεν προέρχονται από τους ιεραρχικά κορυφαίους των «γερακιών», δηλαδή κυρίως τον επικεφαλής της Bundesbank αλλά και τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη, αλλά εκφράζονται σ’ αυτή τη φάση από άλλους, όπως πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας Γκεντιμίνας Σίμκους, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Οι αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού συνεχίζουν να εντείνονται και παραμένει σημαντικό να αναληφθεί αποφασιστική δράση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μια ακόμη αύξηση και ότι θα πρέπει να είναι σημαντική».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ στο Bloomberg, ο οποίος υποστήριξε πως «πρέπει να βάλουμε τη νομισματική πολιτική στο λεγόμενο περιοριστικό περιβάλλον τουλάχιστον για μια ορισμένη περίοδο». Ο επίσης υπαγόμενος στα «γεράκια» της ΕΚΤ, Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως «τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι μάλλον χαμηλά σε ιστορική σύγκριση και δεν έχουν ακόμη σαφή περιοριστική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα ή στις αυξήσεις των τιμών»

Λαγκάρντ: Υπάρχει ακόμη δρόμος να καλύψουμε

Tην Πέμπτη το Δ.Σ. της ΕΚΤ προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, συνολικά κατά 2% μέσα σε λίγους μήνες, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πώς θα ακολουθήσουν κι άλλες, χωρίς προφανώς να δεσμεύεται για το ύψος τους. «Δεν έχουμε τελειώσει, υπάρχει ακόμη δρόμος να καλύψουμε», επισήμανε, εξηγώντας ότι οι επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια, εξήγησε, θα ληφθούν με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα αξιολογήσει σε καθεμιά από τις επόμενες συνεδριάσεις το συμβούλιο».  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα