Αγορές

Ακάθεκτες οι τράπεζες - Συνεχίζεται το μινι ράλι - Κέρδη στο χρηματιστήριο


Με "ατμομηχανή" τις τραπεζικές μετοχές που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έχοντας καταγράψει κέρδη πάνω από 25% σε ένα μήνα, η χρηματιστηριακή αγορά  κινείται σε ανοδική τροχιά, δίνοντας υποσχέσεις για υψηλές βραχυχρόνιες και μεσοχρόνιες αποδόσις, κόντρα στην εκλογική αβεβαιότητα και στο κλίμα επφυλακτικότητας που επικρατεί διεθνώς.

 Κινητήριος μοχλός οι εισροές φρέσκου χρήματος και οι τοποθετήσεις ξένων funds, που συναρτώνται με θετικές εκτιμήσεις-αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οίκων για τις επιδόσεις και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι επιλογές τους θα επηρεαστούν από τη "φιλολογία" που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται περί εξάντλησης των περιθωρίων ανόδου, επειδή η σχέση τιμής/εσωτερικής αξίας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών προσεγγίζει την μέση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών.

 Προς το παρόν συνεχίζουν να προσελκύουν τοποθετήσεις και σήμερα καλύπτουν πάνω από 47% του συνολικού χρηματιστηριακού τζίρου, που ήταν  αυξημένος (105,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10,5 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων). Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους αντισταθμίζουν τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips και πολλών mid caps, βοηθώντας τους βασικούς δείκτες να παραμείνουν σε θετικό έδαφος και να κλείσουν με αξιόλογα κέρδη.

Πάντως σε αντίθεση με την καλή εικόνα που παρουσιάζει το τραπεζικό ταμπλό, οι τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύουν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, που μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και να εκτονωθεί με μία μεγάλη κίνηση - πιθανότατα ανοδική, χωρίς όμως να αποκλείεται και μια πρόσκαιρη διόρθωση.

 Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε σήμερα η μεγάλη προσφορά που εκδηλώθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να πιεσθεί ο ΓΔ, ο οποίος στο κλείσιμο της συνεδρίασης βρισκόταν στο απόλυτο υψηλό ημέρας (+0,81%) και στα call auctions  διαμορφώθηκε σε+0,43%.

Μετοχές και δείκτες

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,16% (στις 1.021,16 μονάδες), σημείωσε υψηλό +0,81% (στις1.031,07) και  τερμάτισε  στις 1.027,25 μονάδες, με άνοδο 0,43%.

. Κατά 0,84% ενισχθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.496,63μονάδες. Υποχώρησε κατά 0,30% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε σε υψηλό ημέρας με άνοδο 2,40%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα