Αγορές

"Ατμομηχανή" οι τράπεζες στο χρηματιστήριο -Συνεχίζεται η άνοδος


Μετά από ένα μήνα ανόδου που πρόσθεσε 23% στον κλαδικό τους δείκτη, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν "ατμομηχανή" του ΧΑ και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά και θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες. Κινητήριος μοχλός οι εισροές φρέσκου χρήματος και οι τοποθετήσεις ξένων funds, που συναρτώνται με θετικές εκτιμήσεις-αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οίκων για τις επιδόσεις και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι επιλογές τους θα επηρεαστούν από τη "φιλολογία" που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται περί εξάντλησης των περιθωρίων ανόδου, επειδή η σχέση τιμής/εσωτερικής αξίας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών προσεγγίζει την μέση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών.

 Προς το παρόν συνεχίζουν να προσελκύουν τοποθετήσεις και σήμερα καλύπτουν πάνω από 40% του συνολικού χρηματιστηριακού τζίρου. Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους αντισταθμίζουν τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips και πολλών mid caps, βοηθώντας τους βασικούς δείκτες να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.

Πάντως σε αντίθεση με την καλή εικόνα που παρουσιάζει το τραπεζικό ταμπλό, οι τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύουν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-συσσώρευσης, που μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και να εκτονωθεί με μία μεγάλη κίνηση - πιθανότατα ανοδική, χωρίς ομως να αποκλείεται και μια πρόσκαιρη διόρθωση.

Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν ανεπαίσθητες μεταβολές. Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης, που είχαν δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις προηγούμενες μέρες. Κατά 5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 4,27%.

Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (περίπου 25 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης) δείχνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -0,16% (στις 1.021,16 μονάδες), σημείωσε υψηλό +0,73% (στις1.030,25) και  τώρα κινείται στις 1.024,4 μονάδες, με άνοδο 0,15%.

. Κατά 0,35% ενισχύεται ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.484,2 μονάδες. Υποχωρεί κατά 0,25% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,27% μέχρι +1,71%. Τώρα σημειώνει άνοδο 1% Προηγείται η Eurobank με +2,2%. Ακολουθούν Attica Bank +1,5%, Alpha +1%, Εθνική και Πειραιώς +0,3%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ενισχύονται: ΕΥΔΑΠ +1,5%, Σαράντης +1%, Coca-Cola, ΟΤΕ και ΕλβάλΧαλκόρ +0,6%, Quest +0,5%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -3,3%, Βιοχάλκο -1,6%, Τιτάν -1,1%, Aegean -0,8%, ΕΛΠΕ και Motor Oil -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις