Τράπεζες

Άγονος ο διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων «Αριάδνη»


Άγονος κατέληξε ο διαγωνισμός για το project «Αριάδνη» το μεγαλύτερο πακέτο «κόκκινων» δανείων που έχει τεθεί προς πώληση και η λογιστική του αξία ανέρχεται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν και δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που είχε θέσει ως κατώτατο τίμημα η PQH, που έχει αναλάβει ως ειδικός εκκαθαριστής τη διαχείριση και πώληση. Τις δύο προσφορές κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue,  Cepal, όπως επίσης και η Ellington.

Το χαρτοφυλάκιο Αριάδνη παρουσιάζει με ιδιομορφίες και ιδιάζουσες απαιτήσεις, καθώς η πλειονότητα των δανείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες bad banks που εκκαθαρίστηκαν πριν περίπου 10 χρόνια. Ο αριθμός των δανείων είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς υπολογίζεται πως αφορά ανοίγματα προς 53.000 οφείλετες, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες, επιχειρηματικά, στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά.

Τα περισσότερα δάνεια είναι επιχειρηματικά, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό  «συμμετοχής» δανείων στεγαστικής πίστης, η πλειοψηφία των οποίων φέρουν πίσω τους εγγυήσεις σε ακίνητα, συνολικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα δέλεαρ για τους υποψήφιους διεκδικητές του project που αναμένεται σήμερα να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με την αποτίμηση που έχει γίνει, από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα