Τράπεζες

Ημέρα της κρίσης για το project Αριάδνη – Πωλητήριο σε «κόκκινα» δάνεια 5,2 δισ.ευρώ


Τα δάνεια προέρχονται από bad banks που εκκαθαρίστηκαν πριν μια δεκαετία

Ημέρα της κρίσης για το project Αριάδνη, το μεγαλύτερο πακέτο «κόκκινων» δανείων που έχει τεθεί προς πώληση και η λογιστική του αξία ανέρχεται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Οι «μνηστήρες» της Αριάδνης καλούνται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για το ογκώδες χαρτοφυλάκιο που εμπεριέχει NPL’S τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν την περασμένη 10ετία στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του εγχώριου συστήματος, μετά τη χρεοκοπία του.

Το project Αριάδνη βρίσκεται έως σήμερα υπό τον διαχειριστικό έλεγχο της PQH, η οποία είναι διορισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με ιδιομορφίες και ιδιάζουσες απαιτήσεις, καθώς η πλειονότητα των δανείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες bad banks που εκκαθαρίστηκαν πριν περίπου 10 χρόνια. Ο αριθμός των δανείων είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς υπολογίζεται πως αφορά ανοίγματα προς 53.000 οφείλετες, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες, επιχειρηματικά, στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά.

Τα περισσότερα δάνεια είναι επιχειρηματικά, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό  «συμμετοχής» δανείων στεγαστικής πίστης, η πλειοψηφία των οποίων φέρουν πίσω τους εγγυήσεις σε ακίνητα, συνολικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα δέλεαρ για τους υποψήφιους διεκδικητές του project που αναμένεται σήμερα να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με την αποτίμηση που έχει γίνει, από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Οι δύο "μνηστήρες"

Στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχουν περάσει η κοινοπραξία Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue,  Cepal, όπως επίσης και η Ellington, η οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούσε συνεπενδυτές για να ενισχύσει το σχήμα και την κατατεθείσα προσφορά. Το κατώτατο τίμημα που θα γίνει αποδεκτό για τις δεσμευτικές προσφορές, βάσει και της έκθεσης της EY, είναι τα 750 εκατομμύρια ευρώ.  Αν οι «μνηστήρες» δεν υποβάλλουν προσφορές που θα αγγίζουν το κατώτατο τίμημα τότε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα προγραμματιστεί ξανά. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο διαγωνισμός προβλέπει ότι ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει 180 εργαζόμενους της PQH.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, πάντως, ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις οικονομικές συνθήκες και ως και τούτου αυξήθηκε το επενδυτικό ρίσκο του εν λόγω project για τους ενδιαφερόμενους. Δεν προδικάζουν, βεβαίως, αποτυχία του διαγωνισμού, αλλά σημειώνουν ότι το τίμημα θα έπρεπε να «χαμηλώσει», προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα η όλη διαδικασία και προφανώς οι «μνηστήρες».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα