Αγορές

Άλμα 130% στο χρηματιστήριο της Βενεζουέλας μετά την απομάκρυνση Μαδούρο


Ράλι χωρίς προηγούμενο καταγράφει το χρηματιστήριο της Βενεζουέλας από τις αρχές Ιανουαρίου, με τον βασικό δείκτη να εκτοξεύεται πάνω από 130%, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για οικονομική εξομάλυνση, αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής και επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Indice Bursatil de Capitalizacion (IBC) έχει ενισχυθεί περισσότερο από 130% από τις 3 Ιανουαρίου, ημερομηνία της αμερικανικής επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου της χώρας. Η άνοδος έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη εκρηκτική πορεία: το 2025 ο ίδιος δείκτης είχε καταγράψει κέρδη άνω του 1.640%, υπογραμμίζοντας την ακραία μεταβλητότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ράλι αντανακλά προσδοκίες ότι ένα αναδιαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή επενδύσεων, την επανεκκίνηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Κεφάλαια, ETF και «στοίχημα» για άρση κυρώσεων

Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις τοπικές μετοχές. Η αμερικανική Teucrium υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τη δημιουργία του πρώτου ETF με έκθεση σε εταιρείες που συνδέονται με τη Βενεζουέλα, ένδειξη ότι ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρούν να τοποθετηθούν έγκαιρα.

Σε σημείωμά της, η BMI εκτιμά ότι η χώρα είναι πιθανότερο να οδηγηθεί σε «συνέχεια του καθεστώτος με αλλαγή συμπεριφοράς», παρά σε πλήρη δημοκρατική μετάβαση ή κατάρρευση του συστήματος. Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον πετρελαϊκό τομέα με ευνοϊκούς όρους.

Ο Anthony Simond, επενδυτικός διευθυντής της Aberdeen, σημειώνει ότι οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν την απομάκρυνση του Μαδούρο ως βασική προϋπόθεση για χαλάρωση των κυρώσεων και σε δεύτερο χρόνο, για αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ζήτηση προέρχεται τόσο από διαχειριστές αναδυόμενων αγορών όσο και από hedge funds και επενδυτές distressed debt που αναζητούν ασύμμετρες αποδόσεις.

Ράλι προσδοκιών, όχι ακόμη θεμελιωδών

Παρά την εκρηκτική άνοδο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αγορά της Βενεζουέλας παραμένει μικρή, ρηχή και δύσκολα προσβάσιμη για διεθνείς επενδυτές, γεγονός που εντείνει τις διακυμάνσεις. Όπως σημειώνει η Alice Blue της TradingView, ακόμη και μικρές αλλαγές στις προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες κινήσεις τιμών, καθώς «το ράλι βασίζεται περισσότερο στην ελπίδα και την κερδοσκοπία παρά σε επιβεβαιωμένα αποτελέσματα».

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται πάντως στα κρατικά ομόλογα και στα ομόλογα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, με τους επενδυτές να βλέπουν πιθανή αναδιάρθρωση χρέους ως κλειδί για την απελευθέρωση αξίας που παραμένει παγωμένη από τη χρεοκοπία του 2017.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Jeff Grills της Aegon Asset Management, η άνοδος μοιάζει προς το παρόν περισσότερο «τακτική» και λιγότερο δομική. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας, που εκτιμάται μεταξύ 150 και 170 δισ. δολαρίων, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για μια γρήγορη ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή έκρηξη της Βενεζουέλας αποτυπώνει ένα ισχυρό στοίχημα για πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση, με τις αγορές να προτρέχουν, αλλά την πραγματική δοκιμασία να βρίσκεται ακόμη μπροστά.

Διαβαστε επισης