Πολιτική

Αγοραστός: Ζούμε τις συνέπειες από μια θηριώδη καταστροφή- Το φαινόμενο δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί


«Η Θεσσαλία δοκιμάζεται σκληρά. Ζούμε τις συνέπειες από μια θηριώδη καταστροφή, ως αποτέλεσμα του πρωτόγνωρου καιρικού φαινομένου που δεν έχει ξανασυμβεί ούτε θα μπορούσε να προβλεφθεί στην πλήρη έκταση του» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατά την σημερινή, επίσημη ενημέρωση, τονίζοντας πως αυτή την στιγμή «χρειάζεται να κινηθούμε με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα για να μπορέσουν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπάρχει συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκύπτουν, λέγοντας ότι «αν και δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλα πήγαν τέλεια, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως σε ένα καιρικό φαινόμενο που ξεπέρασε κάθε σχεδιασμό, είμαστε εδώ παρόντες στο 100% των δυνατοτήτων μας».

Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση και δεν αποφύγαμε τις ευθύνες μας και είμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τόνισε δε, ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε πολλά σημεία, υπάρχει επιχείρηση με μηχανήματα σε 74 σημεία με περισσότερα από 380 μηχανήματα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών για να υπάρξουν οι καταβολές των πρώτων αποζημιώσεων, παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους, γίνεται περισυλλογή των νεκρών ζώων κτλ.

Αναφερόμενος στις ευθύνες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είπε ότι δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών και ότι προφανώς δεν είναι ο ίδιος αυτός που θα τις αποδώσει.

Αναφορικά με τον ρόλο της περιφέρειας, είπε ότι η ευθύνη της περιφέρειας ήταν να καθαριστούν τα ρέματα, να γίνουν οι διαπλατύνσεις, να υψωθούν αναχώματα και να επιδιορθωθεί ό,τι κατέστρεψε ο «Ιανός», τονίζοντας ότι «κάναμε τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλία». Παράλληλα είπε ότι «όλα αυτά τα έργα λειτούργησαν, όμως το φαινόμενο ξεπέρασε τις αντοχές τους».

Τέλος, σημείωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής κρίσης και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων που την προκαλούν, τονίζοντας ότι «τώρα όσο ποτέ είναι η ώρα των επιστημόνων για να σχεδιάσουν ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί προστασίας σε αυτή την νέα πραγματικότητα». Τόνισε επίσης, ότι όλη η χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί και έχει δοθεί από την Πολιτεία για αυτά τα έργα, με συγκεκριμένο τεχνικό δελτίο, είτε ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται. «Δεν πήγε χαμένο ούτε ένα ευρώ», είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα