Αγορές

"Αφρισε" η Coca-Cola, ανέβηκε το χρηματιστήριο


Ενισχύονται οι προσδοκίες για υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις στο χρηματιστήριο,που παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης με "οδηγό" τις τραπεζικές μετοχές. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες (τραπεζικός +1,73%, ΓΔ +1,15%), ενώ άνοδο σημείωσαν πολλές μετοχές διαφόρων κλάδων, στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον επενδυτών και traders.

Ομως οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς η περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί κυρίως από ο  χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, υπό την επίδραση των εξελίξεων στα μέτωπα του πληθωρισμού, του κόστους χρήματος και ενέργειας, καθώς κι του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας.

 Η εικόνα στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου οι δείκτες έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση (DJ +0,35%, S&P +0.56%). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες ενισχύονται σταδιακά, ενώ νωρίτερα κινούνταν με εναλλαγές προσήμων, χωρίς αξιόλογες μεταβολές.

Στο ΧΑ κυρίαρχο στοιχείο είναι η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται στον χαμηλό τζίρο (65,6 εκατ. σήμερα). Η στάση αναμονής που τηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια δικαιολογείται και από την έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιφυλακτικότητα συναρτάται και με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που θα ισχύσει επισήμως από την επόμενη Τετάρτη και θα προκαλέσει έντονη κινητικότητα σε πολλές μετοχές, λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Προβληματισμό προκαλούν οι επισημάνσεις της ΕΚΤ,  που τονίζει ότι οι  επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη ενισχύουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της Ευρωζώνης και περισσότερο των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, ακριβότερο κόστος δανεισμού και μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, όπως η Ελλάδα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σε περιοχή διαδοχικών αντιστάσεων, όπου η ανοδική κίνηση θα συναντήσει δυσκολίες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,55% στις 876,82 μονάδες.Τερμάτισε ενισχυμένος κατά 1,15% στις 873,37 μονάδες.
.Ο FTASE25 κέρδισε 1,32% κλείνοντας στις  2.106,35 μονάδες. Στο +0,87% ο δείκτης των mid caps.

 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,11% και έκλεισε με άνοδο 1,73%. Στην πρώτη θέση και σήμερα η Attica Bank (+4,9%), που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης τις τελευταίες μέρες, ενόψει ΑΜΚ. Τρ. Πειραιώς +2,4%, Εθνική +2,1%, Alpha +1,6%, Πειραιώς +1,2%, Eurobank +1,3%. Στο κόκκινο η Τρ. Ελλάδος (-0,3%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Coca-Cola και η Lamda (+3,1%). Ακολούθησαν Jumbo και Μυτιληναίος +2,1%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,9%, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο +1,4%.

Στο κόκκινο Quest και ΑΔΜΗΕ -1,2%%, ΟΤΕ -0,9%, Aegean -0,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα