Χρηστικά

Κατασχέσεις καταθέσεων σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες!


Με χρέος προς την Εφορία ήταν οι μισοί φορολογούμενοι πριν την πανδημία - Εφιαλτικά τα σενάρια τα αριθμό των οφειλετών από τον Μάρτιο και μετά

Σε εφιαλτικά επίπεδα θα εκτοξευτεί ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου, από τον Μάρτιο, λόγω της βαθιάς ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Ήδη τον Φεβρουάριο, πριν την πανδημία, ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια, ή το 50% των φορολογουμένων, ενώ σε περισσότερους από 1,2 εκατ. οφειλέτες, η εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Οι δυσκολίες είναι μπροστά, καθώς από τον Μάρτιο, που παρουσιάστηκε η πρώτη σοβαρή μείωση των εσόδων η οποία εντάθηκε τον Απρίλιο, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, τόσο ο αριθμός των οφειλετών, όσο και το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία είναι πάνω από 106 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν την έκρηξη της πανδημίας, ο αριθμός των οφειλετών επί των οποίων ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ποσών εις χείρας τρίτων, ανήλθε σε 1.268.819 ΑΦΜ, αριθμός αυξημένος κατά 9.365 σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 17.159 ΑΦΜ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

Επίσης, οι οφειλέτες εναντίον των οποίων μπορεί η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1.807.752 ΑΦΜ, παρουσιάζοντας αύξησης κατά 29.556 και κατά 36.759 αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και τον Δεκέμβριο του 2020.

Ακόμη, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου, τον Φεβρουάριο ήταν 3.993.521 ΑΦΜ, αριθμός μειωμένος κατά 128.120 σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 75.387 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

Πρόκειται σχεδόν, για το 50% των ΑΦΜ που υπάρχουν, στοιχείο που δείχνει τη στρέβλωση που υπάρχει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις, με τα χρέη προς την Εφορία. 

Το σύνολο των χρεών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανήλθε στο τέλος του Φεβρουαρίου, στο ποσό των 106,055 δισ. ευρώ, ποσό οριακά μειωμένο κατά 95 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο και αυξημένο κατά 437 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ακόμη τον Φεβρουάριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση κατά 65%, σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθαν σε 1.039 εκατ. ευρώ, από 630 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Έτσι, στο πρώτο δίμηνο του έτους τα συνολικά νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 1.668 εκατ. ευρώ.

Εφιάλτης η συνέχεια 

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αφορούν σε περίοδο πριν το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του κορονοϊού, τα δύσκολα είναι μπροστά. Ήδη από τον Μάρτιο τα δημόσια έσοδα κατέγραψαν μεγάλη βουτιά, η οποία έγινε ακόμη βαθύτερη τον Απρίλιο, όταν τα έσοδα μειώθηκαν κατά 30%.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών του δημοσίου, που εξυπηρετούσε δόσεις των ρυθμίσεων, δεν πλήρωσε, χωρίς να εντάσσονται σε αυτούς, οι πληττόμενοι οι οποίοι είτε πλήρωσαν το 25% είτε ανέβαλαν για τον Αύγουστο την πληρωμή των οφειλών του Μαρτίου, σύμφωνα με την παράταση που χορηγήθηκε.

Η παύση πληρωμών, αναμένεται να ενταθεί στη συνέχεια, λόγω της ύφεσης, της μείωσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των απολύσεων που θα ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα