Ελλάδα

50.126 κρούσματα! Επελαύνει η πανδημία, αλλά τα σχολεία ανοίγουν


Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, «μαύρη» εικόνα και στη Θεσσαλονίκη

Σοκ και δέος προκαλούν οι σημερινοί αριθμοί για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τις 50.000 (50.126), με τη μετάλλαξη Όμικρον να μοιάζει ασταμάτητη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθησαν. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, μεταβάλλοντας τα πρωτόκολλα που αφορούν του ελέγχους και την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Τα σημερινά αποτελέσματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες και ειδικοί, καταδεικνύουν τη «γιγάντωση» των κρουσμάτων και της εξάπλωσης της πανδημίας στην Αττική, κάτι που άλλωστε είχε αποτυπωθεί και τις προηγούμενες ημέρες, όπου καταγραφόταν αυξητική τάση. Σήμερα καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ στο Λεκανοπέδιο, όπου τα κρούσματα προσέγγισαν τις 20.000 (19.800 για την ακρίβεια).

«Μαύρη» εξακολουθεί να είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου εδώ και πολύ καιρό τα κρούσματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία και η πόλη βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη των υγειονομικών αρχών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι 7 στα 10 pcr-μοριακά τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, έχει βγει θετικά.

Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία - Αλλάζουν τα πρωτόκολλα 

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά και βάσει προγραμματισμού στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με αλλαγές στα πρωτόκολλα για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την εβδομάδα 10/15 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν τρία αντί δύο self test.

Ειδικότερα, τα νέα πρωτόκολλα είναι:

  • Από 10-15/1 τρία δωρεάν self test την εβδομάδα στα σχολεία. Θα διατεθούν δωρεάν αυτή την εβδομάδα στα φαρμακεία. 
  • Τα δύο τεστ θα διενεργούνται και από τα εμβολιασμένα παιδιά και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση κρούσματος θα διενεργούνται τεστ σε όλο το τμήμα. Ολοι Θα κάνουν πέντε τεστ την εβδομάδα. Δύο rapid και ένα self test επιπλέον των δύο self test οι εμβολιασμένοι.

Στα 47 ευρώ η ανώτατη τιμή του PCR

Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης όρισε στα 47 ευρώ την ανώτατη τιμή χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

  • Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  • Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα