Ελλάδα

5 τρόποι να μυήσετε τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού


Σε ένα από τα ευφάνταστα memes σε κοινωνικό δίκτυο έγραφε: Η παράνοια είναι κληρονομική. Την παίρνετε από τα παιδιά σας. Κι αν το βρίσκετε υπερβολικό, για δοκιμάστε να δώσετε τη σιδερώστρα σε εφήβους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Και όχι μόνο αυτό. 

Σκεφτείτε τι συμβαίνει, όσο παιδαγωγικά ορθά κι αν το επιχειρείτε, όταν έρχεται η στιγμή να πείσετε τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο το να συνεισφέρουν τα παιδιά στις δουλειές μπορεί και να μην είναι πηγή ερίδων. Πως; Αυτό σας περιγράφουμε παρακάτω.

5 τρόποι να κάνετε τα παιδιά να βοηθούν στο σπίτι

Πριν ξεκινήσουμε με τις ειδικές οδηγίες για μια σημαντική διευκρίνιση. Όπως και με κάθε άλλη πτυχή της ζωής, όλα είναι θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς των γονέων. Αν εσείς οι ίδιοι γκρινιάζετε για την καθαριότητα και συμπεριφέρεστε σαν η φασίνα να είναι πρόβλημα και τα παιδιά, θα έχουν την ίδια αντίληψη. 

Αντικειμενικά, η καθαριότητα είναι κουραστική. Μπορεί να γίνει πιο... ευχάριστη ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Οι λέξεις έχουν σημασία: 

Αν κάτι σας μοιάζει με αγγαρεία, με ποια λογική θα αναγκάσετε τα παιδιά σας να την κάνουν; Αναδιατυπώνοντας τον τρόπο που εκφράζεστε για τη φασίνα όμως, μπορείτε να εξαλείψετε τους αρνητικούς συνειρμούς. Ποιες άλλες πιθανές εκφράσεις μπορείτε να λέτε τούδε και στο εξής;

●    Επιχείρηση: Νοικοκυριό
●    Αναβάθμιση
●    Οικιακή βελτίωση
●    Ανανέωση οικιακού περιβάλλοντος
●    Upgrade 2.0 (αν τα παιδιά σας έχουν αδυναμία στους υπολογιστές)

Αν θέλετε, αυτοσχεδιάστε, αλλά καταλάβατε τη γενική εικόνα.

2. Ο ατμοκαθαριστής μπορεί να γίνει μέρος καλών συνηθειών 

Ο ατμοκαθαριστής, αν αντιμετωπιστεί ως συνήθεια, παύει να είναι μέρος της φασίνας. Θέστε στα παιδιά κανόνες με απλά λόγια. Αν βγάλεις κάτι έξω, θα το βάλεις και μέσα μετά. Αν το ανοίξεις, θα το κλείσεις. Αν σου πέσει, θα το σηκώσεις. 

Τόσο απλή πρέπει να είναι η διατύπωση, χωρίς απειλές χωρίς τιμωρίες κι εκφοβισμούς. Απλώς όπως σε κάθετί, στο οποίο εκπαιδεύουμε τα παιδιά, θυμηθείτε: Η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης. Επαναλάβετε τους κανόνες, όπως παραπάνω τακτικά. 
Λειτουργώντας σε αυτή τη λογική κάνετε μέρος της νοοτροπίας τους μια άλλη σημαντική τακτική, που συνεισφέρει στο καθαρό σπίτι. Συμμαζεύουν πριν καν δημιουργηθεί μεγάλη ακαταστασία.

3. Διαμορφώστε μια ρουτίνα καθαριότητας

Η ρουτίνα αυτή θα πάει τις καλές σας συνήθειες στο επόμενο επίπεδο. Πως θα κάνετε λοιπόν τη φασίνα, συνήθεια αντί για αγγαρεία; Οι δουλειές του σπιτιού θα γίνουν συνήθεια, όταν συμβαίνουν επανηλειμμένα την ίδια μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα.

Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ένα γεμάτο και πολυάσχολο πρόγραμμα. Μαζέψτε λοιπόν όλα τα μέλη της οικογένειας και ορίστε βάσει των δραστηριοτήτων και των δουλειών ποιες μέρες και ώρες εξυπηρετούν όλους για καθαριότητα. Έτσι και τα παιδιά θα γνωρίζουν, ότι τα λαμβάνετε υπόψη και θα νιώθουν εξίσου υπεύθυνα ως προς τις δουλειές του σπιτιού.

Επίσης θυμηθείτε, ότι επαναλαμβάνοντας μερικές διαδικασίες σε ορισμένα διαστήματα, αυτές θα καταστούν συνήθεια. Για παράδειγμα, αν μετά από κάθε γεύμα, σηκώνετε το τραπέζι και μαζεύετε τα τρίμματα με το σκουπάκι χειρός, αυτή θα γίνει και η στάνταρ ρουτίνα ολοκλήρωσης κάθε γεύματος. Έτσι «χτίζετε» συνήθειες, που με την επανάληψη θα γίνουν και κτήμα των παιδιών σας.

4. Η σφουγγαρίστρα μπορεί να είναι διασκεδαστική 

Όχι μόνο όσες δουλειές περιλαμβάνουν τη σφουγγαρίστρα, αλλά όλες οι δουλειές μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αν εσείς τις δείτε έτσι. Μελέτες μάλιστα δείχνουν, ότι τα παιδιά εκτελούν καλύτερα τις σύντομες εργασίες από ότι εκείνες, για τις οποίες απαιτείται πολύς χρόνος.

Κι εσείς όμως θα εκπλαγείτε από το πόσα μπορείτε να καταφέρετε με έναν γρήγορο μαραθώνιο τακτοποίησης. Βάλτε ένα χρονόμετρο να χτυπήσει στα 15 με 20 λεπτά. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική κι επιδοθείτε σε ξέφρενο συμμάζεμα μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο. 

Μετά σταματήστε και κάντε κάτι άλλο. Μπορεί το σπίτι να μη μοιάζει με κάποιο απαστράπτον σπίτι όμοιο με αυτά, που φιγουράρουν στις σελίδες των περιοδικών. Τουλάχιστον θα είναι συμμαζεμένο και αυτό είναι σημαντικό. 

5. Δείξτε την εκτίμησή σας στα παιδιά για τη βοήθειά τους

Αφού γίνουν οι απαραίτητες οι εργασίες ευχαριστείστε τα παιδιά σας κάνοντας κάτι, μια αγαπημένη τους δραστηριότητα. Σε όλους αρέσει να τους εκτιμούν. Ένας σύντομος εορτασμός μετά το τέλος σκληρής δουλειάς θα κάνει τα παιδιά χαρούμενα και θα νιώσουν, ότι τα εκτιμάτε.

Σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Τα μικρότερα παιδιά εκπαιδεύονται. Είναι λογικό, όταν πρέπει να αποχωριστούν το παιχνίδι να δυσανασχετούν. Σιγά σιγά και με την επανάληψη η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού, θα γίνει κτήμα τους. 

Τα μεγαλύτερα με τη σειρά τους, μην περιμένετε να πετάξουν από τη χαρά τους, όταν τους δείχνετε την απλώστρα για τη μπουγάδα! Σημασία έχει να καταλάβουν, ότι και οι δουλειές του σπιτιού είναι μια ευθύνη, που τους αναλογεί και να πάρουν μέρος σε αυτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις