Νέο Επιχειρείν

40 "living labs" από 30 χώρες στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο


Τους εκπροσώπους 40 "living labs" -ανοιχτών συστημάτων καινοτομίας- από 30 χώρες, υποδέχεται η Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν «ζωντανά εργαστήρια» και σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ερευνητικά; Έχει τη δυνατότητα η κοινωνία μέσω της επιστήμης των πολιτών να αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση; Πώς ενδυναμώνεται η συμμετοχή των πολιτών στη συν-δημιουργία και στη χάραξη πολιτικής σε κάθε επίπεδο; Πώς ενθαρρύνεται η συνεργασία πολλών φορέων σε οικοσυστήματα κυκλικής οικονομίας; Μπορούν τα «ζωντανά εργαστήρια» να λειτουργήσουν ως ιδανικά περιβάλλοντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις επιχειρηματικές σπουδές;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα επιδιώξουν να βρουν απαντήσεις οι συμμετέχοντες του OpenlivingLabDays2019, που στις 3 Σεπτεμβρίου φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, με κεντρικό σύνθημα "Co-Creating Innovation: scaling-up from local to global".

Πρόκειται για τη 10η διεθνή συνάντηση «Ζωντανών Εργαστηρίων*» (Living Labs), που διοργανώνεται από το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ και το European Network of Living Labs (ENoLL), για να παρουσιάσει τις τάσεις της σύγχρονης κοινωνικής καινοτομίας.

Τα Living Labs αποτελούν περιβάλλοντα στα οποία κάθε εξέλιξη σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και επιχειρηματικών κλάδων μπορεί να σχεδιαστεί, δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί από πραγματικούς χρήστες, σε ανοιχτές διαδικασίες καινοτομίας και πειραματισμού που διεξάγονται σε πραγματικό χωροχρόνο.

Στη διεθνή συνάντηση θα λάβουν μέρος 30 ομιλητές, 130 εκπαιδευτές εργαστηρίων και 40 εργαστήρια από 30 χώρες. Θα πραγματοποιηθούν επτά επισκέψεις σε τοπικούς φορείς και ο διαγωνισμός Venture Capitalist, όπου ενδιαφερόμενα «Ζωντανά Εργαστήρια» θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες για τη βιωσιμότητά τους ως αυτόνομοι οργανισμοί σε μια επιτροπή κορυφαίων εμπειρογνωμόνων, επενδυτών και επιστημόνων.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες στον τομέα των Living Labs που θα συμμετάσχουν είναι η επικεφαλής του τμήματος διευκόλυνσης του εμπορίου της οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, Maria Rosaria Ceccarelli, ο διευθυντής Έρευνας και Στρατηγικής στο Ίδρυμα Dubai Future, Sami Mahroum, ο Svetoslav Mihaylov, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων της ΕΕ-DG Connect, ο επικεφαλής του τμήματος «LIFE και H2020 Ενέργεια, περιβάλλον, πόροι» στον εκτελεστικό οργανισμό της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Patrik Kolar, ο επικεφαλής της Μονάδας D2 "Μελλοντικά Συστήματα Αστικής Κινητικότητας" (DG RTD), Jean-François Aguinaga,  o ιδρυτής και CEO της Urban Breakthroughs και συγγραφέας της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, για την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ο Κελσίου, Seth Schultz, ο μηχανικός Marc Duponcel από τη Γενική διεύθυνση Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (DG AGRI), ο υπεύθυνος πολιτικών της ΕΕ για την Έρευνα και Τεχνολογία, Linden Farrer, ο πρόεδρος του ΕΝοLL, Fernando Vilariño, κ.ά.

Το OLLD19 εμπνέεται από το φετινό μήνυμα "Co-Creating Innovation: scaling-up from local to global" και αναπτύσσει τις καλύτερες ιδέες μέσα σε 40 εργαστήρια σε διαφορετικά πεδία, όπως ενδεικτικά:

  • "Stakeholder Engagement in Urban Living Labs" στο πεδίο της αστικής κινητικότητας,
  • "From Living Labs to Community of Practice" στο πεδίο της υγείας,
  • "NESTORE: co-design for aging well", στον τομέα της ευζωίας και υγιούς γήρανσης,
  • "Laurea Living Lab approach for CE projects", στον τομέα της κυκλικής οικονομίας,
  • "Agri Practices & Rural Development", στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης,
  • "Social franchises: opportunities for Living Labs in the energy sector" στον τομέα της ενέργειας, "Water Oriented Living Labs" στον τομέα των φυσικών πόρων, κ.ά.

Για όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό τους «Ζωντανό Εργαστήριο» υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ενός μονοήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου πριν την επίσημη έναρξη του OpenLivingLabDays στις 2 Σεπτεμβρίου.

Υποστηρικτές του φετινού θεσμού είναι η Ερευνητική Μονάδα URENIO του ΑΠΘ, καθώς και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OKFN Greece), ενώ το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Περισσότερες πληροφορίες για τα OLLD19 και εγγραφές:

https://openlivinglabdays.com/

* Τα Ζωντανά Εργαστήρια είναι ανοικτά οικοσυστήματα καινοτομίας κι επικεντρώνονται στον χρήστη. Βασίζονται σε μια προσέγγιση συν-δημιουργίας που ενσωματώνει την έρευνα και την καινοτομία στις πραγματικές κοινότητες και περιβάλλοντα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα