Οικονομία

Οι υψηλές αποδόσεις «ζωντάνεψαν» την αγορά ακινήτων


Aυξήσεις έως 55% στις τιμές των σπιτιών

Ανεβαίνει πλέον η αγορά ακινήτων καθώς οι τιμές για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία αυξήθηκαν το 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της RE/MAX το 2018 οι τιμές πώλησης των ακινήτων αυξήθηκαν 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κουκάκι η αύξηση άγγιξε ακόμα και το 55%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 8,9% , ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Όσον αφορά στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 10,7%.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9%, ενώ στα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώσανε αύξηση κατά 12,9% ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%.

Όσον αφορά στον όγκο των αγοραπωλησιών ακινήτων τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση 11,6% το 2017 σε σχέση με το 2016. Η RE/MAX υπολογίζει ότι ανοδική ήταν η πορεία τους και για το 2018.

Με το δεδομένο ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες 83-85% γίνονται τοις μετρητοίς, οι μεσίτες οδηγούνται στο εύλογο συμπέρασμα ότι πλέον στην αγορά όσοι έχουν μετρητά θεωρούν ότι είναι λάθος να μην τα επενδύσουν τώρα, προτού αρχίσουν εκ νέου οι τράπεζες τη χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια που προσφέρουν κυρίως μέσω των προθεσμιακών λογαριασμών, που πλέον δεν αποτελούν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται στροφή των καταθετών-αποταμιευτών στην αγορά ακινήτων, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις.

Εξάλλου το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις σε ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις καλές αποδόσεις μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης με επικρατέστερη την πλατφόρμα Airbnb, τροφοδοτεί τη ζήτηση για τις συνοικίες που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου οι νέες οικοδομές αυξάνονται ταχέως ενώ ελκυστικό παραμένει το κέντρο στις περιοχές πέριξ της Ακροπόλεως αλλά και όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό.

Τέλος ελληνική κτηματαγορά έχει ενισχυθεί λόγω και της τουριστικής ανόδους και από το εξωτερικό, γι' αυτό το 2019, παρ' ότι είναι χρονιά εκλογών, η ζήτηση για ακίνητα εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το 2018.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων είναι αποτέλεσμα και της μειωμένης προσφοράς αφού τα τελευταία χρόνια είχε παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα και έτσι περιορίστηκε το προσφερόμενο προϊόν και οι νέες αναπτύξεις με αποτέλεσμα το απόθεμα ακινήτων να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Βεβαίως τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει καθώς και η οικοδομή επανακάμπτει.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 10,0% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 22,7% με βάση την επιφάνεια και κατά 21,3% με βάση τον όγκο. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχές έτος που καταγράφεται άνοδος και στους τρεις δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι εκδόθηκαν 15.164 άδειες οικοδομής που αντιστοιχούν σε 3,40 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και 14,78 εκατ. κυβικά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από τις 13 περιφέρειες, ο Νομός Αττικής παρουσίασε τον μεγαλύτερο όγκο οικοδομικής δραστηριότητας.