Πολιτική

Ζωή χωρίς...πετρέλαιο


Όταν συστάθηκε ο ΟΠΕΚ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για μία «διακήρυξη αυτοπεποίθησης» των αραβικών χωρών που ήθελαν να σπάσουν το μονοπώλιο των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών. Σήμερα όλοι μιλούν για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.Σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά το 2030 τα αποθέματα πετρελαίου δεν θα μπορούν να αυξηθούν. Αρχίζει δηλαδή η καθοδική πορεία, το λεγόμενο Peak Oil.Όλοι συμφωνούν ότι είναι εφικτή η οικονομική ανάπτυξη και χωρίς το πετρέλαιο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι με τι κόστος θα γίνει αυτή η αντικατάσταση.

Για παράδειγμα, τα βιοκαύσιμα ανέτρεψαν τον "χαρτη" της γεωργικής παραγωγής .Σε όλο τον κόσμο η γεωργία στράφηκε εντατικά στην καλλιέργεια σόγιας, καλαμποκιού, σιτηρών και ζαχαρότευτλων τα οποία επεξεργάζονταν παράγωντας αιθανόλη. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Τα τελευταία δέκα χρόνια η παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς.

Σήμερα όμως η αρχική ευφορία έχει μετριαστεί. Από το 2011 οι καλλιεργητές έπρεπε να αποδείξουν ότι σέβονται την αειφόρο ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να αποψιλώνονται δάση και στη θέση τους να καλλιεργούνται φυτά για βιοκαύσιμα. Παράλληλα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν στα βιοκαύσιμα την ευθύνη για τις επισιτιστικές κρίσεις του 2007-2008 με τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται στα ύψη.. Αντί τα σιτηρά και το καλαμπόκι να καταλήγουν στα πιάτα των ανθρώπων για φαγητό, χρησιμοποιούνταν για καύσιμα , υποστήριζαν πολλοί αναλυτές . 

Αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται μελέτες για τις επιβαρυντικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον υποστηρίζουν μάλιστα  ότι τα βιοκαύσιμα παράγουν τρεις φορές περισσότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα. Οι πολέμιοί τους θεωρούν ότι η μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα κατά την καύση τους προκαλούν αυξημένες εκπομπές επιβλαβών αερίων.H αύξηση των επιβλαβών εκπομπών δεν προκύπτει μόνο από την αποψίλωση εκτεταμένων δασικών εκτάσεων αλλά και από τη μετατροπή της καλλιέργειας, για παράδειγμα, σιτηρών που φιλοξενούσε παραδοσιακά ένα χωράφι σε καλλιέργεια βιοκαυσίμων.

Η μετατροπή των καλλιεργειών αυτού του τύπου είναι μια ιδιαίτερα συνήθης πρακτική, δεδομένου ότι αποφέρει κέρδη. Όταν μια καλλιεργήσιμη έκταση καθαρίζεται πλήρως προκειμένου να δεχθεί μια νέα καλλιέργεια στο έδαφός της, το διοξείδιο του άνθρακα που μέχρι πρότινος ήταν δεσμευμένο στους κορμούς φυτών, δέντρων ή θάμνων, απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

πηγή: premium.paratiritis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις