Ενέργεια

Ζητείται νέος επενδυτής στις γεωτρήσεις για υδρογονάθρακες στην Κρήτη


Συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες για είσοδο στην κοινοπραξία Exxon και ΕΛΠΕ, ενδιαφέρον από την ιταλική Eni

Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται σε ό,τι αφορά το διεθνές ενδιαφέρον από κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας και δη από τις ευρωπαϊκές μεγαλύτερες εταιρείες για τις έρευνες για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τριήμερο διεθνές πετρελαϊκό συνέδριο που αρχίζει στο Κάιρο στις 13 Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανό να γίνουν ουσιώδεις κινήσεις για τη συμμετοχή και τρίτης, ευρωπαϊκής εταιρείας στην κοινοπραξία που συνθέτουν η αμερικανική Exxon Mobil (75%) και τα ΕΛΠΕ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η κατάσταση σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτε την εποχή της αποχώρησης της γαλλικής Total από την κοινοπραξία για την Κρήτη, μια αποχώρηση που από πολλούς είχε ερμηνευθεί ως μια απογοητευτική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε άδοξο τέλος των ερευνών για νέα κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Εκείνη την εποχή, όταν ακόμη δεν βρισκόταν στον ορίζοντα ο πόλεμος στην Ουκρανία με όσες κατακλυσμιαίες εξελίξεις προκάλεσε στα ευρωπαϊκά ενεργειακά θέματα, επικρατούσε έντονη δυσπιστία για τις προοπτικές των ερευνών στον ελληνικό χώρο, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα είχε καθυστερήσει σοβαρά και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης ουσιαστικά θα ακύρωνε τη σημασία πιθανών νέων ανακαλύψεων στον ελληνικό χώρο.

Επιπλέον, δεν ενέπνεε σιγουριά η στάση της κυβέρνησης στα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, καθώς δεν έδειχνε ιδιαίτερη αποφασιστικότητα για την προώθησή τους, ενώ οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούσαν πρόσθετους παράγοντες αβεβαιότητας. Με τα δεδομένα εκείνης της εποχής δεν θεωρήθηκε περίεργη η αποχώρηση της γαλλικής Total, ενώ λίγο αργότερα ερμηνεύθηκε ως μια κίνηση ουσιαστικής αμερικανικής στήριξης η απόφαση της Exxon Mobil να καλύψει το γαλλικό κενό στην κοινοπραξία.

Σήμερα, λένε στελέχη του κλάδου, όλα έχουν αλλάξει στο σκηνικό γύρω από τις έρευνες. Η Ευρώπη σπεύδει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και αναζητά παντού εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, οι μεγάλες εταιρείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι επιδιώκει την επιτάχυνση των ερευνών, αψηφώντας μάλιστα τις απειλές και αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Επιπλέον, πρόσφατη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας αφαίρεσε μια εστία αμφισβήτησης της νομιμότητας των ερευνών, που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, και για να μπορέσουν να διασπείρουν το ρίσκο από τις πολύ ακριβές έρευνες που θα πιθανόν θα γίνουν στις περιοχές της Κρήτης, η Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε πυρετώδη αναζήτηση τρίτου «παίκτη» στην κοινοπραξία, ενώ το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετά ζωηρό. Επικρατέστερη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να εισέλθει στην κοινοπραξία είναι η ιταλική Eni, που πρωτοστατεί στις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εάν τον Φεβρουάριο συμφωνηθεί η ένταξη και τρίτου «παίκτη» στην κοινοπραξία, το πλάνο που έχει χαράξει η Exxon Mobil για επιτάχυνση των ερευνών, με παράκαμψη των τρισδιάστατων απεικονίσεων και μετάβαση κατευθείαν στις γεωτρήσεις, αν και έχει υψηλό κίνδυνο θα γίνει πραγματικότητα, ώστε στις αρχές του 2025 να έχουν αρχίσει η γεωτρήσεις στις περιοχές της Κρήτης,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις