Χρηστικά

Ζεματάνε τους αγρότες οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ


Κλείδωσε η αύξηση κατά 19% της ελάχιστης εισφοράς προς τον ΕΦΚΑ, από 1.440.000 ασφαλισμένους , ενώ καθιερώνονται συνολικά επτά ασφαλιστικές κλάσεις

Κλείδωσε η αύξηση κατά 19% της ελάχιστης εισφοράς προς τον ΕΦΚΑ, από 1.440.000 ασφαλισμένους , ενώ καθιερώνονται συνολικά επτά ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες αποσυνδέονται από το εισόδημα.

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών θα επιλέγεται από τον ασφαλισμένο στην αρχή κάθε έτους, αλλά η ελάχιστη εισφορά αυξάνει δραματικά το κόστος ασφάλισης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι η ελάχιστη εισφορά θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 220 ευρώ, από 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 18,9% οι εισφορές που καταβάλλει το 83% των ασφαλισμένων, μη μισθωτών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα των ασφαλισμένων, θα ευνοηθεί από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, από το 22% στο 9%, με αποτέλεσμα να βγουν κερδισμένοι από το άθροισμα του φόρου και των εισφορών που πληρώνουν σήμερα και εκείνων που θα πληρώνουν από το 2020 και μετά.

Βασική αλλαγή του νέους συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα. Σήμερα, πλην της ελάχιστης εισφοράς, η οποία υπολογίζεται επί του κατώτατου μισθού, οι εισφορές υπολογίζονται επί του εισοδήματος που δηλώνουν οι επαγγελματίες. Όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές.

Από το 2020, ο ασφαλισμένος θα επιλέγει την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθεί και το ποσό που θα πληρώνει στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή, ο επαγγελματίας που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ τον χρόνο ή περισσότερο, θα μπορεί να πληρώνει την ελάχιστη εισφορά των 220 ευρώ. Η επιλογή θα είναι δεσμευτική για ολόκληρο το έτος ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει στο επόμενο έτος ή σε επόμενα έτη.

Οι ασφαλιστικές κλάσεις θα είναι οι ακόλουθες:

  • 1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ
  • 2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ
  • 3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ
  • 4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ
  • 5η ασφαλιστική κλάση: 430 ευρώ
  • 6η ασφαλιστική κλάση: 520 ευρώ

Επίσης θα υπάρχει και μία ειδική κλάση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος της οποίας αποτελεί γρίφο για την ώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αυξηθεί, σε σχέση με την ισχύουσα εισφορά των 132,6 ευρώ.

Σε ότι αφορά στο ύψος των συντάξεων που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι, αυτές θα είναι συνάρτηση του ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν. Δηλαδή, αυτός που θα επιλέξει να πληρώνει μικρή εισφορά θα λάβει αναλογικά και μικρή σύνταξη και το αντίστροφο.

Αγρότες

Τεράστιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, οι εισφορές των οποίων θα αυξηθούν σημαντικά και μάλιστα δεν θα έχουν και το όφελος από τη μείωση του φόρου, αφού φορολογούνται ως μισθωτοί, τουλάχιστον μέχρρι και φέτος.

Σήμερα οι εισφορές των αγροτών είναι μειωμένες, σε σχέση με εκείνες των επαγγελματιών και για το 83% των αγροτών ανέρχονται σε 115 ευρώ τον μήνα.
Εάν δεν ληφθεί μέριμνα και δεν οριστεί ειδική ασφαλιστική κλάση, τότε θα υποχρεωθούν να πληρώνουν την ελάχιστη γενική εισφορά των 220 ευρώ.

Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που δημιουργηθεί ειδική ασφαλιστική κλάση, χαμηλότερη εκείνης που ισχύει για τους επαγγελματίες, θα είναι υψηλότερη από την υφιστάμενη των 115 ευρώ τον μήνα.

Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι αγρότες δεν θα έχουν το όφελος από τη μείωση του φόρου.
Σήμερα οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες φορολογούνται ως μισθωτοί και έχουν αφορολόγητο 8.636 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% δεν τους αγγίζει και δεν θα έχουν κανένα όφελος, όπως θα έχουν οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα