Τράπεζες

«Ζεματάει» το επιτόκιο του νέου ομολόγου της Eurobank – Διαμορφώθηκε στο 10,25%


Άκρως «τσουχτερό» ήταν το τελικό επιτόκιο για το νέο δεκαετές ομόλογο «Τier 2» που εξέδωσε η Eurobank, καθώς διαμορφώθηκε στο 10,25%, ενώ το αρχικό επιτόκιο ήταν 10,5%. Η τράπεζα άντλησε το ποσό 300 εκατ.ευρώ, που θα διατεθούν για τη βελτίωση των δεικτών ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ενώ οι συνολικές προσφορές υπερέβησαν τα 840 εκατ.ευρώ.

Αυτό που αποτελεί, όμως, σημείο αναφοράς και ομολογουμένως μετράει και στην περίπτωση του ομολόγου της Eurobank, είναι το πολύ αυξημένο επιτόκιο. Όπως έχει καταγραφεί με εμφατικό τρόπο και στις πρόσφατες απόπειρες εξόδου στις αγορές και από τις άλλες συστημικές τράπεζες (μέσω senior preferred ομολόγων», το κόστος χρήματος για τις τελευταίες έχει εκτοξευθεί…

Το πιο πρόσφατο senior ομόλογο που εξεδόθη, αυτό της Πειραιώς, είχε τελικό επιτόκιο 8,5%, ενώ της Εθνικής που επίσης βγήκε στις αγορές με senior ομόλογο, διαμορφώθηκε σε 7,50%, Επίσης η πρόσφατη έκδοση έκανε και η Alpha Bank έγινε με επιτόκιο 7,25%.

Προφανώς, όπως έχει επισημάνει και το Sin στο παρελθόν, οι τράπεζες  προτιμούν να επωμισθούν επιπλέον χρηματοδοτικό κόστος, παρά να βρεθούν μελλοντικά εκτεθειμένες στη συγκυρία των αγορών.

Στα τέλη Μαΐου η Εurobank είχε βγει ξανά στις αγορές, με ομόλογο διάρκειας 2,5 ετών, με δικαίωμα ανάκλησης στα 1,75 έτη, έχοντας πετύχει να αντλησει 500 εκατομμύρια. Το νέο ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή έχει διάρκεια 10 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Β2» από τη Moody’s και «B-» από τη Fitch
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα