Πολιτική

Ζαχαριάδης: Δίχως νικητές και νικημένους η συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας


Το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους «είναι ένα από κοινού βήμα μπροστά, χωρίς την επόμενη μέρα να αναζητούμε νικητή και νικημένο», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm»  τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία. «Οι άριστες προσωπικές σχέσεις και ο ανοιχτός ειλικρινής διάλογος μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου φαίνεται ότι αποδίδει και μπορεί να αποδώσει καρπούς - όπως και η δουλειά όσων συνέταξαν αυτό το κοινό ανακοινωθέν», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Είναι μία προωθητική κίνηση», συνέχισε, «η οποία εκσυγχρονίζει το πλαίσιο των σχέσεων Πολιτείας- Εκκλησίας και δίνει τη δυνατότητα για έναν ειλικρινή διάλογο την επόμενη μέρα και στα ζητήματα στα οποία μπορούμε συναινετικά και με συμφωνία να προχωρήσουμε, αλλά και πιθανόν σε ζητήματα, στα οποία μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αποχρώσεις όπου εκεί πάλι με επιχειρήματα θα συζητήσουμε και θα κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας επισήμανε ότι «εμάς η βούλησή μας είναι προχωρήσουμε και να καταλήξουμε συναινετικά, αντλώντας παραδείγματα σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους από όλον τον κόσμο και νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο δίνει και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία τη δυνατότητα να πετύχουν αυτό το οποίο θέλουν και επιθυμούν».

«Από τη μία λοιπόν οι ιερείς φεύγουν από την ενιαία αρχή πληρωμών, από το μισθολόγιο του κράτους και αυτό το αναλαμβάνει η Εκκλησία, αλλά με ισόποσο ποσό που η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να επιδοτεί σε ετήσια βάση την Εκκλησία. Υπάρχει το σημαντικό ζήτημα ότι δημιουργείται ένα ταμείο της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, που δεν έχει διαλευκανθεί ακριβώς αν είναι εκκλησιαστική ή αν είναι κρατική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής. Από εκεί θα μπορούν να προκύπτουν κάποια έσοδα και να πηγαίνει αναλογικά το ποσοστό στην Εκκλησία και στην Πολιτεία. Είναι σε όφελος και της Πολιτείας και της Εκκλησίας να αξιοποιηθεί αυτό το περιουσιακό δεδομένο», εξήγησε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, αλλά και στη σχετική συζήτηση περί σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, που πρόκειται να ξεκινήσει, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε:

«Το γεγονός ότι η συνήθως γκρινιάρα και μίζερη - σε όλη την ύλη της τρέχουσας πολιτικής- Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε το κοινό ανακοινωθέν της Εκκλησίας με την Πολιτεία με τρόπο θετικό, παρά τις όποιες επισημάνσεις έκανε. Ισως είναι μια ευκαιρία, μια αρχή να δει πιο θετικά και το πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης γενικά.

» Τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ακούστηκαν ακραίες φωνές, στο όριο του γραφικού, που πήγαιναν να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια που κάνουμε για εκσυγχρονισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, ως μια προσπάθεια να βγάλουμε το σταυρό από τη σημαία, να καταργήσουμε τα Χριστούγεννα, να απαγορεύσουμε τις φάτνες κ.λπ. Αυτά τα έλεγαν υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και άνθρωποι με ισχυρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό λόγο στο εσωτερικό του κόμματος.

»Συνολικά στον προοδευτικό χώρο αναγνωρίζουμε ως θετική αυτή τη μετατόπιση της Πειραιώς στον ρεαλισμό και την καλούμε να προσέλθει στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με πολιτικά επιχειρήματα».

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση της τροπολογίας για την επιστροφή αναδρομικών 820 εκατ. ευρώ σε ένστολους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε:

«Είναι μία υπόσχεση που έδωσε περίπου πριν από δύο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και σήμερα την υλοποιούμε. Από εδώ και πέρα θα έχουμε και σε μια σειρά άλλες κατηγορίες και θετικές εξελίξεις. Θα νομοθετηθούν όλα αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τέλος του χρόνου και τις αρχές του επόμενου. Ετσι θα αρχίσει να εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η πεποίθηση ότι παρά τις υπαρκτές δυσκολίες στην οικονομία, τα μνημόνια είναι παρελθόν. Αρχίζουμε σιγά σιγά να πηγαίνουμε καλύτερα και θα μπορούμε από εδώ και πέρα να αποκαθιστούμε αδικίες, να επουλώνουμε πληγές και να χαμηλώνουμε την ανεργία, να ενισχύουμε τον κόσμο της εργασίας, να επιστρέφουμε στην ομαλότητα και την κανονικότητα».