Άμυνα & Διπλωματία

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί


Την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί από Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, η Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις στην Deutsche Welle, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Γκρουέφκσι.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ τόνισε πως θα αποσπάσει τελικά τη στήριξη τμήματος βουλευτών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η Συμφωνία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως γίνονταν σε τακτική βάση στο παρελθόν, προσθέτοντας, πως «ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες μας τα επιτεύγματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εξέφρασε την πρωτοβουλία για απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και μέσω Σκοπίων και της Σερβίας, προς τη Δυτική Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι «αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς. Ο διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας»

Εν συνεχεία, μίλησε στην DW για την ενταξιακή πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας: «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο. Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου. Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό».

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Γκρουέφσκι, του πρώην πρωθυπουργού, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, αλλά κατάφερε με τη βοήθεια γειτονικών χωρών να βρει καταφύγιο στην Ουγγαρία, διερωτώμενος πως «ένας "Μακεδόνας" πολίτης εγκατέλειψε τη Σερβία, θέλω να γνωρίζω, αν ένας οποιοσδήποτε πολίτης χωρίς διαβατήριο, παρά μόνο με μια αστυνομική ταυτότητα μπορεί να περάσει τα σερβικά σύνορα προς την Ουγγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ».