Πολιτική

Ζάεφ: Δώσαμε erga omnes όνομα και πήραμε erga omnes ταυτότητα


Για τη συμφωνία των Πρεσπών και την πορεία επικύρωσης αυτής μίλησε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Την πεποίθηση πως διασφάλισε "όνομα erga omnes" η Ελλάδα, ενώ τα Σκόπια "erga omnes ταυτότητα", εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ στο BBC

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα». 

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του θέματος στην ελληνική Βουλή, λέγοντας: «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η πΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».

Κλείνοντας ανέφερε πως η μόνη φιλοδοξία των Σκοπίων είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».