Οικονομία

EKT: Υψηλό χρέος, αδύναμες τράπεζες, φούσκα ακινήτων οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη


Ενισχύονται οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οικονομία της ευρωζώνης να κατεβάζει ταχύτητα φέτος, υπογραμμίζοντας έναν μεγάλο κατάλογο με ευπάθειες, από τις φούσκες στο real estate μέχρι το υψηλό κρατικό χρέος και το Brexit. Τονίζει πάντως ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει καθυστερήσει και δεν έχει αποτύχει.

Όπως θυμίζει το Reuters, η ανάπτυξη στις 19 χώρες του ευρώ έχει επιβραδυνθεί απότομα τον τελευταίο χρόνο ενώ το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να ρίξει ακόμη πιο βαθιά το επιχειρηματικό κλίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μίας επιζήμιας μεταβλητότητας στην αγορά.

«Οι προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξάνονται, καθώς τα ρίσκα για την οικονομική προοπτική είναι καθοδικά», σημειώνει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Εκθεση Σταθερότητας. «Εάν τα καθοδικά ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη πραγματοποιηθούν, τα κόστη χρηματοδότησης για ευάλωτα κράτη αναμένεται να αυξηθούν, γεγονός που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ανησυχίες βιωσιμότητας χρέους».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η πρόθεση της ΕΕ να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας τη επόμενη εβδομάδα, για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

«Μία έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, η καθυστέρηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή ακόμη και αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ίσως αναζωπυρώσει πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη», τονίζει η ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων επίσης και μπορεί να ενισχύσει τα εθνικά μακροπροληπτικά μέτρα κεφαλαιακής βάσης, εάν χρειαστεί», προσθέτει, καθώς βλέπει ενδείξεις ήπιας υπερτιμημένης αγοράς κατοικιών στην ευρωζώνη.

Οσον αφορά το Brexit, «σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις μέσω του εμπορίου, οι δυνητικές διαταραχές στη χρηματοοικονομική αγορά που σχετίζονται με το σενάριο της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θέτουν ουσιαστικό καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη ΑΕΠ της ευρωζώνης», αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι αναμένει αδύναμα κέρδη στον τραπεζικό τομέα, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο περίπου 6% τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

Oι τράπεζες στην ευρωζώνη θα έχουν λιγότερες αποδόσεις φέτος, σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προβλέποντας μία αργή ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης