Χρηστικά

Υψηλή εισπραξιμότητα φόρων – Νέα ώθηση στα κρατικά έσοδα


H εκτίναξη των εσόδων στο α’ εξάμηνο σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαβλέπει-βάσει των τρεχόντων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του- ότι η εξαιρετική πορεία θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες.

Άκρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, έχουν επιστραφεί ήδη 241 εκατομμύρια, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15%.

Υψηλή είναι η εισπραξιμότητα και στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως άλλωστε έγινε εμφανές και τους προηγούμενους μήνες, ενώ στον ΕΝΦΙΑ η βεβαίωση είναι 2,265 δισ. ευρώ και η είσπραξη είναι ήδη 1,077 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη εισπραχθεί.

Αύξηση 11% των εσόδων το εξάμηνο

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το εξάμηνο ανήλθαν σε 28.950 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.875 δισ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24.731 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3.642 δισ. ευρώ ή 17,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,255 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,075 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα