Αγορές

O Fitch απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ!


Προειδοποιήσεις απηύθυνε, σήμερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σχετικά με το ενδεχόμενο πιθανής υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ (ΑΑΑ), εάν συνεχιστεί το κυβερνητικό shutdown.

Ειδικότερα, η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αναμένεται να οδηγήσει στην υπέρβαση του πλαφόν για το χρέος του και να εμποδίσει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής του οίκου Fitch για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών, Τζέιμς ΜακΚόρμακ, δήλωσε: «Αν το shutdown συνεχισθεί έως την 1η Μαρτίου και το πλαφόν για το χρέος καταστεί πρόβλημα αρκετούς μήνες μετά, μπορεί να χρειασθεί να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε για το πλαίσιο της πολιτικής, την αδυναμία να ψηφισθεί ο προϋπολογισμό και αν όλα αυτά είναι συνεπή με το (αξιόχρεο) ΑΑΑ. Από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι το πλαφόν χρέους που δημιουργεί πρόβλημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% των υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου δεν λειτουργεί για 19η συναπτή ημέρα, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν με την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.