Ελλάδα

Στο Υπουργικό το σ/ν για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν


Με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με σχετικό Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου για τη σύσταση στο υπουργείο Εξωτερικών Μονάδας Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού («Εθνική Μονάδα ETIAS»).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι πολίτες από 63 μέχρι αυτή τη στιγμή χώρες εκτός Ευρώπης, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης από και προς τα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν. Η μεταρρύθμιση που εισηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης αποτελεί μέρος της γενικότερης δέσμης μέτρων με το διακριτικό τίτλο «Ευφυή Σύνορα (Smart Borders)» και εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης για ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων, διασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων, θα συμβάλει στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη, εξακρίβωση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων, θα ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες και θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της χώρας μας ως μέλος Σένγκεν για επενδύσεις, τουρισμό και αναψυχή, επισήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός εισηγείται και μια νέα κατηγορία θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο τη διευκόλυνση της προσωρινής διαμονής για τουρισμό ή αναψυχή σε πολίτες του ΗΒ στη χώρα μας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και εμπέδωσης της καλής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά Brexit εποχή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα