Τουλάχιστον 500 υποψήφιοι διδάκτορες θα λάβουν υποτροφία για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των 2.114 προτάσεων που εξέδωσε σήμερα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αξιολογήθηκαν με κριτήριο το επιστημονικό υπόβαθρο και την ικανότητα των υποψηφίων να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διατριβής τους.
Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις και για κάθε πρόταση γνωμοδότησαν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ενώ η τελική αξιολόγηση και κατάταξη των προτάσεων έγινε από ειδικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνταν από 232 καταξιωμένους επιστήμονες σε ποικίλους τομείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη προκήρυξη ήταν αρχικά διαθέσιμα 8,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των προτάσεων που υποβλήθηκαν, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 13,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να γίνει δυνατή η στήριξη μεγαλύτερου αριθμού υποψήφιων διδακτόρων.
Για αυτή την πρώτη προκήρυξη, ο αριθμός των επιτυχόντων στους τέσσερις βασικούς επιστημονικούς τομείς είναι 122 υπότροφοι στις Φυσικές Επιστήμες, 125 στις Επιστήμες Μηχανικού και στις Τεχνολογικές Επιστήμες, 129 στις Επιστήμες Ζωής και 129 στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες.
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτόν αποτυπώνεται έμπρακτα η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Η ποιότητα και το μέγεθος των παρεμβάσεων αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό αντίδοτο στη δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων επιστημόνων και στις τάσεις της μονόπλευρης φυγής στο εξωτερικό, η οποία έχει ενταθεί κατά τα χρόνια της κρίσης».
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι με μια σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών που βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης, η κυβέρνηση αξιοποιεί βήμα προς βήμα το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης.
Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αποτελούν πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη στήριξη των νέων επιστημόνων και της έρευνας που διεξάγεται στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Οι διαθέσιμοι πόροι για την τριετία 2017-2019 ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.